Marmeladekoekjes met chocolade

Heerlijk zachte marmeladekoekjes met een knapperig hart van donkere chocolade.

In mijn herinnering had mijn moeder vroeger een heel speciaal koekje voor de theevisite. Iets met sinaasappel en chocolade, maar als kind vond ik het een beetje ‘bitterig’. Veel later ben ik in Frankrijk soortgelijke koekjes tegengekomen: ‘PiM’s L’Original’. Deze week ben ik eens aan het experimenteren gegaan en het resultaat was bevredigend.

Ingrediënten: (ongeveer 30 stuks)
250 gr bloem
175 gr zachte boter
125 gr witte basterdsuiker
1 eidooier
30 gr gekonfijte sinaasappelschil
zeste van 1 sinaasappel
1 tl oranjebloesemwater
100 gr heel pure chocolade (75% of 85% cacao)

Bereiden: (circa 15 minuten + uur rusten + 20 minuten in de oven + 1 uur afkoelen + 15 minuten)
Boen de sinaasappel goed schoon en rasp hem rondom op een fijne zeef. Snij de gekonfijte sinaasappelschil zo fijn mogelijk.

Klop de boter en de basterdsuiker tot een romige witte massa. Klop er dan de dooier door tot deze volledig is opgenomen. Voeg dan het oranjebloesemwater toe en zeef in een aantal keer de bloem boven de kom. Klop tot de bloem is opgenomen voor je de volgende portie toevoegt. Voeg tot slot de zeste en de gekonfijte schil toe en roer goed door. Pak het deeg in een plastic folie en leg het een uur te rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Draai van het deeg bolletjes ter grootte van een ouderwetse stuiter. Druk deze met de achterkant van een houten lepel een beetje plat en duw met je vinger of de achterkant van een theelepel een mooie deuk in elk koekje. Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten mooi goudgeel en gaar. Laat ze op een rooster volledig afkoelen.

Breek de chocolade in stukjes en smelt dit in ongeveer 30 seconden in de magnetron. Doe dit voorzichtig; steeds 10 seconden, even roeren en weer 10 seconden. De chocolade moet net vloeibaar zijn. Schep met een theelepeltje een beetje chocolade in elk koekje. Laat de koekjes daarna weer helemaal afkoelen zodat de chocolade stolt.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.