Witlof lasagne

Een heerlijke lasagneschotel met blaadjes witlof in plaats van pastavellen.

Traditionele lasagne is een ovenschotel gemaakt van vellen pasta met daartussen afwisselend laagjes Bolognesesaus en romige bechamelsaus met kaas. Het is een tamelijk bewerkelijke maaltijd, maar gelukkig kun je de onderdelen EN de complete samengestelde schotel ruim van te voren maken.

Naast de traditionele lasagne met pasta kun je natuurlijk ook een laagjes-schotel maken met allerlei soorten groenten. De courgette wordt hiervoor vaak gebruikt, maar ook koolbladeren leveren een mooie en smakelijke scheiding tussen de tomaten- en de kaassaus.

Voor dit gerecht heb ik 2 struikjes witlof gebruikt, een van mijn lievelingsgroenten. Het resultaat is een smakelijke en licht verteerbare lasagne met de uitgesproken Italiaanse smaak in combinatie met het licht bittere van witlof. Een blijvertje dus.

Ingrediënten:
2 struikjes witlof
Bolognesesaus:
1 ui
2 teentjes knoflook
1 stengel bleekselderij
1 wortel
1 laurierblad
100 gr ongerookt spek
200 gr rundergehakt
100 ml rode wijn
2 el geconcentreerde tomatenpuree
100 ml runderfond
1 el reuzel om in te bakken
Bechamelsaus:
40 gr bloem
40 gr boter
400 ml melk
80 gr geraspte Parmezaanse kaas + 20 gr voor de bovenlaag

Bereiden: (Circa 1½ uur + 20 minuten in de oven)
De meeste tijd zit hem in het bereiden van een goede Bolognesesaus. Dit vraagt tijd, dus eigenlijk is dit iets wat je in groter hoeveelheden zou moeten maken, zodat je altijd iets in de vriezer hebt. Genoeg daarover. We maken de rode saus nu vanaf de start.

Bolognesesaus:
Alle groenten worden heel fijn gesneden, in blokjes van een paar millimeter. Snij het spek in blokjes van ongeveer 1 cm.
Neem een pan met een dikke bodem, bijvoorbeeld een braadpan. Smelt hierin de lepel reuzel op matig vuur. Voeg het spek toe en laat dit op een zacht vuur uitbakken. Voeg dan de groenten en het laurierblad toe en laat dit op een zacht vuur gedurende 10 minuten rustig in de reuzel garen.
Voeg na deze 10 minuten de gehakt toe. Roer af en toe goed door en laat dit ook weer 10 minuten garen. De gehakt moet geheel rul bakken en garen.
Voeg nu de rode wijn en de tomatenpuree toe en laat op een zacht vuur zonder deksel een minuut of 5 koken zodat de meeste wijn is verdampt.
Voeg nu de runderfond toe en zet het op het allerlaagste pitje. Stoof de saus met het deksel schuin op de pan zeker 1 uur. Roer de saus af en toe door. Breng de saus indien nodig op smaak met zout.

Bechamelsaus:
Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem.
Voeg ineens alle bloem tegelijk toe en roer met een garde of houten lepel tot een egale massa ontstaat.
Laat de roux garen tot het naar koekjes ruikt. Roer regelmatig door om kleuring te voorkomen.
Giet een deel van de melk bij het mengsel en roer krachtig met een garde om alle klontjes te verwijderen. Als de saus weer kookt voeg weer een deel toe. Roer ook dit krachtig door zodat klontjes geen kans krijgen. Je kunt de dikte van de saus pas beoordelen als de saus heeft gekookt. Kook de saus gedurende een minuut of 5 door, maar pas op dat de saus niet aanbrandt. Roer de geraspte kaas erdoor en schep deze voorzichtig door de saus. Geef de kaas de tijd om te smelten.

De lasagneschotel:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij het ‘kontje’ van de struikjes witlof en haal ze in aparte blaadjes uit elkaar.

Vet een ovenschaal in en schep wat Bolognesesaus op de bodem. Bedek de saus met een laagje witlofblaadjes. Schep hierop een laagje kaassaus en dek weer af met een laagje witlof. Ga zo door tot de sauzen en de witlof op zijn. Eindig met een laagje kaassaus. Bestrooi de bovenlaag met resterende 20 gr Parmezaanse kaas. Zet de schotel gedurende 20 minuten in de hete oven.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.