Dubbel gedopte tuinbonen

Typische zomerbonen mag je ze wel noemen. Tuinbonen koop je van ongeveer mei tot juli vers bij de groenteboer. Je zeult een enorme tas met grote dikke harige peulen mee naar huis, waar je deze parels uit hun schil wurmt. De enorme tas met lege hulzen kan dan naar de composthoop. Hier op de lokale groente en fruitmarkt worden de bonen vaak al gedopt verkocht. Zo brengen ze iets meer op en een paar oude vrouwtjes laten al keuvelend de peulen door hun vingers glippen.

Ik kocht zo’n zakje met de bedoeling om ze in te vriezen. Toen ik, twee dagen later, het vergeten zakje uit de koelkast haalde waren mijn bonen bruin gevlekt. Vooruit dan maar. Dubbel doppen is de oplossing. Je haalt het buitenste harde, ietwat bittere schilletje weg en wat overblijft zijn prachtig lichtgroene zachte boontjes met een verfijnde smaak. Deze lenen zich prima om te verwerken in een salade.

Bereiden:
o Kook de bonen gedurende 5 minuten in ongezouten water;
o Schep de bonen snel in ijskoud water om het kookproces te stoppen;
o Giet de afgekoelde bonen af;
o Kerf met je nagel of een scherp mesje het naveltje van de boon open en druk de twee lichtgroene zachte kernen eruit.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.