In je eentje

Leestijd: 6 minuten.

Vandaag op de kop af zes jaar geleden, in 2017, ben ik begonnen met de website K van Koken vol met recepten voor twee personen. De laatste tijd gaat het met de gezondheid van mijn wederhelft wat minder goed en komt het steeds vaker voor dat hij geen trek heeft en ik dus alleen voor mezelf moet koken. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het dan nog wel eens over wil slaan. Allemaal zo’n gedoe…. Ik eet wel een stukje kaas en als ik dan later in de avond trek krijg, dan trek ik een zakje chips open. Herkenbaar?

Natuurlijk weet ik dat ‘goed voor jezelf zorgen’ allereerst betekent dat je goed moet eten. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” schreef de Romeinse dichter Juvenalis ooit en dat geldt nog steeds. Een en ander heeft ertoe geleid dat ik me eens beter ben gaan verdiepen in dit onderwerp.

Wat houdt me zoal tegen? Welke argumenten heb ik om niet in beweging te komen?
Allereerst de tijd dat ik er mee bezig ben. Iedereen die wel eens in de keuken staat weet dat je minstens twee maal zolang bezig bent met het bereiden van de maaltijd als met het verorberen ervan. Voor een gezellige maaltijd met z’n tweetjes of met gasten is dat geen probleem, maar voor mezelf alleen…

Dan de rommel die je ervan hebt. De troep in de keuken, de vuile pannen een fornuis met spatten. Ik gooi wel een kant en klaar pizza in de oven. Niet echt lekker, maar dan blijft de keuken tenminste schoon.
‘Ja maar,’ fluistert het engeltje op mijn schouder, ‘is dat nou wel zo gezond? En is zo’n pizza de calorieën wel waard?’ Ik weet dat ze gelijk heeft en beloof beterschap.

Weet je wat? Ik ga eens een lijstje maken waar een maaltijd voor mezelf alleen aan moet voldoen. En dan kom ik tot de vier belangrijkste kenmerken.

1. De maaltijd moet snel klaar zijn;
2. Ik moet maar weinig pannen te gebruiken;
3. Het moet gezond zijn, liefst uit de schijf van vijf;
4. Het moet vooral lekker zijn.
En dan heb ik er nog eentje in de bonus, het mag allemaal niet teveel kosten een beetje economisch koken kan geen kwaad.

Hoeveel tijd wil ik aan de maaltijd besteden?
Als ik een recept bekijk en er staat ‘Bereidingstijd 2 uur en 30 minuten’ dan zou dat in principe moeten afvallen dus. Maar als het nu zo is, dat ik in pakweg 15 minuten de ingrediënten in de pan heb en die pan daarna nog twee uur en een kwartier moet sudderen, dan verandert dat voor mij de zaak.
Dus oven- en stooftijd mag ik, net als het marineren, van de tijd aftrekken. In die tijd kan ik ook een boek lezen, een film kijken of een blogpost schrijven. Dat maakt de keuze ineens groter. Hoeveel tijd wil ik dan maximaal in de keuken staan of het eten te maken? Nou laten we zeggen, pak hem beet ongeveer zolang als ik nodig heb om het op te eten tot een maximum van een half uur.

Hoe zorg ik voor minder vuile vaat?
De vraag stellen is hem beantwoorden. Eenpansmaaltijden, ovenschotels, een pan hergebruiken in een recept. De mogelijkheden zijn zo voor de hand liggend. In mijn recepten ga ik er toch voor om dit aspect even extra te belichten. Dus kun je iets tegenkomen als:
o Zet de aardappelen op in koud water;
o Als de aardappelen koken, voeg dan de wortel toe;
Eigenlijk een beetje ouderwets, want volgens mij deed mijn oma dat ook al. Het spaarde brandstof en arbeid.

De schijf van vijf
Ja hoor, daar is ie dan. Wie kent hem niet? Al sinds mijn vroegste jeugd zijn er boeken van vol geschreven. Oorspronkelijk bevatte de schijf de volgende 5 voedingsmiddelen:

1. Melk en melkproducten
2. Groente, fruit, aardappelen
3. Vlees, vis, kaas, eieren en peulvruchten
4. Vetten
5. Graan en graanproducten zoals brood

Daarna is de schijf nog twee keer in de revisie gegaan. Zo werd in 2014 de melk en melkproducten ondergebracht bij de vlees, vis en kaas en werd er een groep VOCHT aan toegevoegd. En werd in 2016 vleesvervangers toegevoegd. Ik ga me niet mengen in de discussie of die oude schijf op de schop moet. Ik ga hem wel gebruiken als leidraad bij het samenstellen van mijn ingrediënten.

Hoe maak ik mijn eten nog lekkerder?
Natuurlijk gebruik je die ingrediënten die je lekker vindt. Als je niet van koriander houdt, ga ja dat natuurlijk niet gebruiken, hetzelfde geldt voor lever of spruiten of nou ja… dat hoef ik hier niet uit te leggen denk ik.
Maar eten doe je ook met je ogen. Neem de tijd om je bord een beetje op te maken. Gooi het niet van een afstandje in een kom die je vervolgens op de bank gaat leeg lepelen. Dan is ook het halfuurtje dat je hieraan hebt besteed te veel. Er wordt vaak gezegd dat je niet voor de tv mag eten, maar als ik alleen aan tafel zit, vind ik het fijn om bijvoorbeeld naar het nieuws te kijken, of een documentaire. Dan is het toch gezelliger vind ik. Ik neem er ook een glaasje wijn bij en ik zeg eet smakelijk tegen mezelf.

Economisch koken, hoe dan?
Ja, je kunt best een balletje gehakt maken voor één persoon. In theorie dan natuurlijk. Want als er op vier ballen één heel ei in gaat, wat doe je dan met de rest van het ei? En op het gas duurt het net zo lang voor die ene bal gaar is als wanneer je er direct vier maakt en invriest. Hetzelfde geldt voor het paneren van schnitzels, met dat ene ei paneer je er wel vijf of meer. Vries ze in met een stukje bakpapier tussen de schnitzels en je kunt ze kant en klaar pakken. Ik zal bij de recepten die voor een paar dagen zijn direct erbij zetten hoe je ze kunt bewaren en hoe lang. Als je de dingen slim aanpakt ben je zowel minder tijd als minder geld kwijt.

En dan tot slot. Besluit ’s ochtends bij het opstaan wat je vandaag gaat eten en vooral hoe laat je gaat eten. Maak het tot een vaste routine. Ik weet uit ervaring dat dit helpt. Waar doe je inspiratie op? Op mijn blog zullen alle recepten die in deze groep door op de link ‘in je eentje’ te klikken, of te zoeken op ‘eentje’. Op Pinterest krijgen alle recepten het logo van een eendje, zo kun je ze makkelijk herkennen. Natuurlijk kun je al mijn andere recepten ook maken door de ingrediënten door twee te delen, maar in deze serie ga ik de nadruk leggen op eenvoud, snelheid en minder rommel maar uiteraard MET de perfecte smaak zodat je ook alleen kunt smullen van de maaltijd.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.