Vijgenchutney met port en pruimen

Potje vijgenchutney met port en pruimen met daarnaast een toastje met geitenkaas met daarop een lepeltje chutney

Afgelopen zondag kreeg ik een tasje heel rijpe vijgen, pruimen en druiven van een vriendin. “Alles is tegelijk rijp en ik weet me geen raad”, verzuchtte ze. “Hoera”, dacht ik. Mijn vijgenboom in pot is nog geen vriendjes met mij en ik kan dus nog helemaal niets oogsten dit jaar. Een lekkere vijgenchutney voor bij het kaasplankje lijkt me een puik plan. Ik kreeg de tas mee als ik beloofde het recept te delen.

Voor ik de ingrediëntenlijst invul even het volgende. Jams en chutneys krijgen hun lobbige dikte of van eindeloos inkoken of van een combinatie van pectine en suiker. Het ene fruit is het andere niet, er zijn vruchten met veel en vruchten die relatief weinig pectine bevatten. Vijgen bevatten weinig pectine dus als je het niet als geleisuiker kunstmatig aan je chutney wil toevoegen kun je het best er wat fruit met een hoog pectinegehalte mee combineren. Ik heb dus gekozen voor pruimen en citroen. Dat laatste geeft ook een lekker zuurtje aan de chutney.

Ingrediënten:
500 gram verse vijgen
100 gram pruimen zonder pit
1 rode ui fijngehakt
1 teen roze knoflook fijngehakt
ca 3 cm verse gember geschild en geraspt
zeste van 1 citroen
sap van 1 citroen
130 gram donkerbruine basterdsuiker (mascavado)
100 cl portwijn (liefst Tawny)
1 kaneelstokje
1 kleine steranijs
1 ½ tl mosterdzaad gemalen
snufje kruidnagel
snufje piment
snufje zout

Bereiden:
Gebruik een pan met een dikke bodem. Fruit de ui glazig in een eetlepel olie. Voeg als de ui bijna klaar is de knoflook toe. De ui moet echt mooi zacht zijn voor je verder gaat.

Schil ondertussen de gember en rasp hem fijn op een zeer fijne rasp.
Rasp de zeste door alleen het gele laagje van je (gewassen) citroen te halen. Pers de citroen daarna uit.
Haal de pitten uit de pruimen en snijdt ze in stukjes

Voeg nu de pruimen, de suiker, de gember, de zeste en de kruiden toe.
Voeg ook de port en het citroensap toe.
Laat dit mengsel op een zacht vuurtje 20 tot 30 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Er ontstaat nu een wat dikkere vloeistof.

Maak ondertussen de vijgen schoon door het kroontje eraf en in stukjes te snijden. Voeg ze nu toe en laat de chutney nog een minuut of 5 zonder deksel koken tot hij de gewenste dikte heeft bereikt.

Bewaren:
Ik had genoeg voor 5 kleine potjes. Ik was de potjes op een heet pr.ogramma in de vaatwasser en sluit ze direct met het deksel als ze nog warm zijn. Zo blijven ze goed schoon vanbinnen. Wil je de potjes nog steriliseren voor je de chutney erin doet lees dan dit artikel over steriliseren.

Gebruik warme (zeg maar gerust hete) potjes om te vullen met de kokende chutney. Hierdoor zal straks het deksel hol trekken en kun je de potten een paar maanden bewaren.

Bewaar deze pin op Pinterest

2 comments

  1. Zonet gemaakt. Heel goed. Er moest iets meer citroensap in dan in het recept stond, die haalde alle smaken naar voren. Ik heb ook iets meer knoflook en gember gebruikt. Het resultaat is bijzonder goed.
    Mijn hartelijke dank voor het recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.