Kip piri-piri

Bruin gegrilde kip op een kleine barbecue met een schaaltje piri-piri saus

Dan loopt je toch het water door de mond? Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van een voorgegaard kipje van ca 800 gram. Het is nagenoeg ondoenlijk om de kip op het vuur geheel gaar te krijgen als je niet over een draaiend spit beschikt. Deze leuke barbecue heeft geen spit, dus heeft de kip al een klein uurtje grill achter de rug.

Voor een kip piri-piri heb je piri-piri olie nodig. In de saus waarmee de kip wordt gepenseeld maak ik gebruik van een wel heel speciale olie. Deze olie is gemaakt door de, inmiddels overleden, vader van C. en heeft de datum 13-3-’83. Het is daarmee officieel 2 ½ maand ouder dan mijn oudste zoon! Hij heeft de pepertjes zelf uit Mozambique meegenomen en vervolgens in de olijfolie gedaan. In een donkere kast wegzetten en gewoon laten staan tot je hem nodig hebt. Dit goedje mag met recht de naam ‘hete olie’ dragen. Voor wie nu niet zo’n vader heeft, en dus geen stokoude piri-piri olie in de kast heeft staan, er is wel piri-piri olie te koop in een goede toko en wellicht kun je de druppels er ook nog even uitlaten. Ik zal weleens een recept voor de olie uitproberen en dat dan hier publiceren.

De gerookte paprikapoeder en de piri-piri poeder kocht ik op de markt alhier van de kruidenman. Hij heeft ook altijd geweldige laurierblaadjes, die ruiken nog naar laurier als je het zakje opendoet.

Iedereen die van kip piri piri houdt, wil ik ook wijzen op het recept van mijn collega blogger Marlou de Brito Meireles. Ik denk dat haar recept NOG lekkerder is dan wat ik hier heb gepost.
Frango à moda da Guia

Ingrediënten:
Heel kipje 800 gram,
Zout, peper, paprikapoeder of pittige kipkruiden
2 tot 3 teentjes knoflook

Voor de piri-piri saus:
2 el olijfolie,
10 druppels piri-piri olie,
1 dessertlepel (gerookte) paprikapoeder,
½ theelepel piri-piri poeder.

Bereiding(ongeveer een uur)
Wrijf de kip in met de geraspte knoflook en bestrooi met zout, peper en paprikapoeder. Grill de kip gaar in ongeveer 45 minuten tot een uur.
Knip de kip open door de wervelkolom er tussenuit te knippen. Klem de kip in een rooster voor de barbecue.
Maak de piri-piri saus door de ingrediënten bij elkaar te mengen.
Leg de kip op de barbecue en kwast royaal met de piri-piri saus. Lekker warm laten worden. Nog één keer kwasten voor het serveren. Lekker met friet en een tomatensalade.

Bewaar deze pin op Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.