Bruine bonenschotel

Ovenschotel met een goudbruin korstje. Onder deze korst stoofvlees, bruine bonen, uien en aardappelpuree

Een recept uit de serie ‘koken met kliekjes’. Deze keer hebben we een klein beetje stoofvlees over. Bij lange na niet genoeg voor twee personen, het staat immers wat zielig elk met een stukje vlees ter grootte van een flinke hondenbrok op het bord. Gelukkig kun je er makkelijk een prima ovenschotel mee maken. In Nederland gebruik ik bruine bonen of soms kapucijners. Hier in Portugal gebruik ik ‘feijão manteiga’, wat eigenlijk boterbonen betekent. Ze lijken echter niet op de Vlaamse boterbonen, die weer meer hebben van gele sperziebonen. Afijn, je snapt het al: gewoon bonen gebruiken die je lekker vindt.

Ingrediënten:
Restje stoofvlees
200 gr champignons
1 ui
klein blik of pot bruine bonen (circa 400 gram)
2 flinke aardappels
100 cc warme melk
wat room of crème fraîche
wat boter en paneermeel

Bereiden: (Circa 45 minuten, waarvan 30 minuten in de oven)
Stoof de champignons in een beetje jus op een laag pitje gaar. Haal met een schuimspaan zoveel mogelijk vlees en spekjes uit de overgebleven stoofpot en meng deze met de champignons en wat jus tot een lekker prutje. Snij eventuele grotere brokken vlees in kleine stukken. Verdeel dit mengsel op de bodem van een ovenschaal.

Snij de ui in heel fijne ringen en fruit deze bruin in een koekenpan. Verdeel de uienringen over de laag vlees in de ovenschaal.

De volgende laag zijn de bonen. Laat ze uitlekken in een vergiet voor je ze over het vlees en de uien verdeelt.

De laatste laag is de aardappelpuree. Zelfgemaakt natuurlijk het lekkerst. Ik snij de aardappels in kleine stukken, dan duurt het koken ook maar een minuut of 10. Afgieten en met de warme melk stampen tot een mooie brij. Wist je dat wanneer je (slag)room of crème fraîche gebruikt in plaats van een klontje roomboter het aantal calorieën per portie spectaculair daalt?

Bedek de schotel nu met de gemaakte aardappelpuree en maak de bovenzijde glad met behulp van een vork. Tot slot schaaf ik met de kaasschaaf 3 heel dunne plakjes roomboter die ik laat smelten bovenop de nog warme puree. Strooi wat paneermeel in de gesmolten boter en plaats in een voorverwarmde oven van 180 °C tot de schotel, na ongeveer 30 minuten, een mooi bruin korstje krijgt.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.