Kruidige appelstroop zonder suiker

Temidden van wat appels staat een potje met licht vloeibare appelstroop die van de lepel loopt. Er naast een snee volkorenbrood met pitjes besmeerd met roomboter en appelstroop

Appelstroop zo typisch Hollands of Vlaams is hier in Portugal nergens te vinden, dat wil zeggen, ik heb het nog nergens gevonden. Toch vind ik het zo nu en dan zo heerlijk bij een stukje kaas of op een bruine boterham met roomboter. Lekker genoeg om het zelf te maken, maar dan natuurlijk niet precies hetzelfde als de Rinse Appelstroop van thuis. Ik heb er lekkere wintersmaakjes aan toegevoegd en dat maakt het een heerlijke traktatie in de natte wintermaanden.

Ingrediënten:
2 kilo gemengde appels (zure en onrijpe maar ook overrijpe en zoete)
1 kilo peer (ik heb pera rocha gebruikt die een lichte vanillesmaak heeft)
½ liter water

klein kaneel stokje
2 kruidnagels
1 steranijs
schijfje verse gember

Bereiden:
Snij de appels en peren in stukken. Ik verwijder alleen de steeltjes en de pitten in het klokhuis, de schillen gaan dus gewoon mee in de stroop.

In een hoge pan kook je het fruit met een halve liter water in circa 45 minuten tot een moes.

Siliconenvorm voor 8 cakejes
Siliconenvorm voor 8 cakejes

Om het sap van de moes te scheiden heb je een zeefdoek nodig. Je kunt hiervoor een dunne theedoek gebruiken, of zoals ik doe een stukje fijnmazige vitrage. Zorg er wel voor dat er geen wasverzachter in de doek zit, spoel hem desnoods even extra uit. Hang de doek in een flink vergiet boven een flinke kom en giet de appel/perenmoes in de doek. Plaats een bord met een gewicht (bijvoorbeeld een volle pot suiker of een andere zware pot) boven op de doek en laat dit nu een nachtje uitlekken.

Schep de moes uit de doek. Deze lekkere stevige appel/perenmoes gebruik ik graag voor bijvoorbeeld appelflappen. Ik vries de moes in een siliconenvorm voor acht kleine cakejes zodat ik steeds een portie kan gebruiken.

Ik hield ongeveer een liter sap over van de 3 kilo fruit. Doe het sap met de specerijen in een pan. Je gaat dit sap nu inkoken tot een stroop. Wanneer de stroop van de lepel een dikke draad trekt is de stroop dik genoeg om in gesteriliseerde potjes te doen. Ik heb de specerijen in mijn grootste pot appelstroop gedaan, dan kunnen ze rustig verder trekken en word de smaak alleen maar intenser. Helaas, je houd niet veel appelstroop over, maar lekker is het wel.

Probleemoplossen:
Dit jaar werd mijn appelstroop niet dikker dan een soort schenkstroop. Hoe lang ik het ook liet inkoken. Wat is het probleem en wat kun je doen om dit te voorkomen?

De pectine in de appels maakt de stroop dik. Je kunt er meer over lezen in dit artikel. Wellicht waren mijn appels te rijp, te weinig zuur of bevatten ze te weinig suiker om voldoende in te dikken. Ik had er een citroenschil of citroensap in kunnen laten meekoken, maar dan zou de stroop te zuur worden naar mijn smaak. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om een eetlepel pectine uit een zakje toe te voegen. Dit maakte de appelstroop voldoende smeerbaar.

Bewaar deze pin op Pinterest.

5 comments

  1. Eindelijk heb ik je stroop recept geprobeerd. Na 4 uur inkoken werd het dan toch eindelijk stroop. Van die 3 kilo fruit hou ik een halve pot stroop over… Leuk om eindelijk eens zelf stroop te hebben gemaakt, het smaakt heerlijk, maar ik zal het niet snel nog eens doen.

    • Helemaal mee eens iris, het duurt uren voor je een lekkere dikke stroop hebt. Het is een prima oplossing voor valappels die op geen andere manier meer te verwerken zijn. Het duurt even, maar dan heb je ook wat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.