Ouderwets lekkere gehaktballen

Wit porseleinen schaal met daarin 3 malse gehaktballen.

Het vertrouwde gehaktballetje is een icoon in de Nederlandse keuken. Lekker met een aardappel en bijvoorbeeld bloemkool, maar ook warm, lauw of koud op een broodje met een lik mosterd. Van oudsher werden gehaktballen gemaakt van gemalen restvlees met een ei en flink wat in water geweekt brood, soms wel een kwart van de totale hoeveelheid vlees. Zo kon je van weinig goedkoop vlees toch een flinke portie op tafel zetten. Naar onze huidige maatstaven zouden we deze brood/gehaktbal waarschijnlijk niet zo lekker meer vinden. Slechts gekruid met wat zout, peper en nootmuskaat is het de meest basic bal die je je kunt voorstellen. Hoewel ik dit recept heb aangepast aan de 21ste eeuw durf ik nog steeds te stellen dat hij ouderwets lekker smaakt!

Ingrediënten:
400 gr gehakt (rund of half om half)
1 geraspt teentje knoflook
2 el ketjap manis
1 el hot ketchup
2 el grove mosterd
1 dessertlepel groentebouillonpoeder
1 ei
1 el gehaktkruiden
grof paneermeel

boter om in te braden
2 el tomatenpuree
1 dessertlepel groentebouillonpoeder
halve liter water

Bereiden: (circa 45 minuten)
Meng het gehakt met de genoemde kruiden en specerijen. Proef voordat je het paneermeel erdoor doet hoe de smaak is. Wil je de gehaktbal wat meer pit geven dan kun je er een theelepel sambal door mengen. Wees niet bang om een beetje rauw vlees te proeven, bedenk dat filet Americain of carpaccio ook niet gekookt is.

Ik gebruik graag zelfgemaakt paneermeel omdat dit zo heerlijk ruikt. Rooster gewoon wat boterhammen in een oven van circa 60 °C gedurende 30 minuten. Vervolgens kun je dit met de deegroller grof rollen of even in de keukenmachine malen. Voeg zoveel paneermeel toe dat er een licht vochtige samenhangende bal van kan worden gevormd.

Draai nu je gehaktballen en braad ze rondom aan in de hete boter in een pan met dikke bodem. Als de ballen rondom bruin zijn, neem ze dan even uit de pan. Gooi er in geen geval koud water over, dan krimpt het vlees en wordt de bal taai.
Voeg aan de bakboter de tomatenpuree toe en laat dit even goed koken. Schenk nu het water erbij en de bouillonpoeder. Als de jus kookt kun je de gehaktballen er weer bij leggen.

Zet de pan op een klein pitje en draai na 15 minuten de ballen om. Totale braadtijd bedraagt een half uur. Als je wilt kun je de jus nog wat laten inkoken tot de gewenste dikte door het deksel van de pan te halen.

Bewaar deze pin op Pinterest.

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.