Steriliseren

Vijf schone en gesteriliseerde potjes met bijbehorende deksels

Wanneer je producten buiten de vriezer lang wilt bewaren zal je deze moeten inmaken. Oma deed dat vroeger al met allerlei groenten uit de moestuin. Wecken heet dat. Een simpel proces waarbij de geblancheerde (kort gekookte) groente, fruit en zelfs vlees in een glazen pot met een rubberen ring werd gedaan. De gesloten pot werd vervolgens met de inhoud in een zogenaamde weckketel onder water zolang verhit dat de inhoud steriel werd. Nu kon je het voedsel heel lang bewaren. Met de komst van de vriezer is deze methode in onbruik geraakt.

Wat we nog wel regelmatig doen is jam, chutney, siroop, fond of bouillon maken die we dan in luchtdicht potten willen bewaren. Dat gaat prima omdat de vloeistof zelf gekookt wordt totdat deze steriel is. Waar het op aankomt is nu dat ze bewaard worden in schone, steriele potjes met luchtdicht afsluitbaar deksel. Je kunt hiervoor natuurlijk de ouderwetse weckpotjes gebruiken maar natuurlijk zijn bewaarde potten van bijvoorbeeld asperges, zilveruitje, augurkjes en bonen prima geschikt. Belangrijk is dat de pot een metalen deksel heeft die hermetisch sluit. Controleer je potjes door ze gevuld met water afgesloten op z’n kop te zetten.

Voor je de potjes vult met jouw kooksel moeten ze eerst steriel worden gemaakt. Dit kan op 2 manieren: verhitten in droge lucht of koken in water.

Methode 1:
Veruit de handigste methode! Deze methode werkt het best in een hetelucht oven, maar in een conventionele oven kun je ook steriliseren. Zorg er wel voor dat je oven brandschoon is.
Verwarm je hetelucht oven voor tot 180 °C (conventionele oven tot 200 °C). Zet de potten zonder deksel in de oven en laat ze daar minimaal 20 minuten staan. Draai de oven uit en laat ze rustig twintig minuten tot een half uur afkoelen. Leg de deksels of rubberen ringen in een glazen schaal en giet hier kokend water over. Laat dit even staan. Je potten en deksels zijn nu klaar voor gebruik.

Methode 2:
Zet de potten in een grote pan. Vul deze met water zodat de potten onder water staan. Verhit de pan en laat het water zeker 15 minuten flink koken. Laat de deksel of rubberen ringen de laatste paar minuten even meekoken maar niet te lang omdat het rubber of plastic in de deksel anders hard kan worden.

Neem na het kookproces de potten uit het water met een metalen tang en laat ze uitlekken op een gestreken theedoek. (heet strijken maakt dat de theedoek nauwelijks nog bacteriën bevat)

Je kunt ook potjes steriliseren in bijvoorbeeld een snelkookpan, stoomoven en zelfs in de magnetron. Belangrijk is dat ze minimaal 15 minuten op minstens 100 °C worden verhit.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.