Tomato frito

Naast een pan wat tomaten, een ui en wat knoflook: alles wat je nodig hebt voor zelfgemaakte tomato frito.

Spaans voor gebakken tomaat. Deze week kreeg ik van een vriendin een zakje tomaten uit eigen tuin. Prachtig rode juweeltjes, een soort romatomaatjes die hier ‘tomate chucha’ heten en die met name geschikt zijn om soep of saus van te maken. Nou, dat laat ik mij geen tweemaal zeggen natuurlijk! Zelf ben ik dol op tomatensoep, tomatensap, tomatensaus maar dat kan C. niet bekoren. Ik besluit er dus tomatensaus van te maken die ik lekker in andere gerechtjes kan toevoegen. Super simpel, superlekker dus snel aan de slag.

Ingrediënten:
1 kg tomaten (geen vleestomaten)
1 ui
2 teentjes knoflook
2 blaadjes laurier
beetje olijfolie om in te bakken

Bereiden:
Snipper de ui en knoflook heel fijn. Ik heb er zelfs even de uienhakker op gezet zodat het bijna een papje wordt.

Was en snij de tomaten in vieren. Verwarm de oven voor op 140 °C.

Gebruik een pan met dikke bodem die ook in de oven kan. Verwarm een scheutje olie met een beetje zeezout en bak hierin de ui en knoflook met de laurierblaadjes tot de ui glazig is.

Voeg nu de tomatenkwarten toe. Zet het deksel op de pan en stoof het gaar in het midden van de oven. Dit duurt circa een uurtje.

Hang een zeef boven een grote kom en schep er een paar pollepels tomatenprut in. Even flink roeren totdat alleen de droge vellen en pitten overblijven in de zeef. Gooi die weg en herhaal dit proces tot je alles hebt gezeefd. Ik hield nu ongeveer 0,8 liter ongelofelijk lekkere tomatensoep over, maar ik heb me beheerst.

Schenk de gezeefde tomatensoep weer in de pan en laat deze bijna tot de helft inkoken tot een mooie saus.

Schenk de saus in gesteriliseerde potjes, zo kun je ze zeker nog een jaar bewaren (als ze daar de kans voor krijgen natuurlijk).

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.