Kruidkoek met gember

Kruidkoek uit de Zeeuwse knop met gember en walnoten. Er omheen liggen specerijen die voor de koekkruiden zijn gebruikt.

Mijn Zeeuwse-knop bakblik is natuurlijk meegekomen in de verhuizing naar Portugal. Kruidkoek, peperkoek of ontbijtkoek is hier een traktatie die door vele gasten wordt gewaardeerd. Zo’n koek is bovendien een geweldig cadeau voor bijvoorbeeld mijn buurvrouw die mij eens een zak vol verse tuinbonen uit eigen tuin kwam brengen. Ze hebben hier wel iets dat pão de especiarias (specerijen brood) heet, maar dat is meer iets broodachtigs en lijkt in niets op de smeuïge, donkerbruine koek met vulling die ik uit de Zeeuwse knop haal. Heb jij geen Zeeuwse knop, dan kun je ook een cakevorm gebruiken van minstens 1,2 liter, je krijgt dan een soort ontbijtkoek. Heerlijk zo’n plak met een laagje roomboter!

Ingrediënten:
200 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr donkerbruine basterdsuiker
1 groot ei
1 dl melk, warm, maar niet kokend
1 el honing
2 el rietsuikermelasse
1 tl zout
1 flinke el koekkruiden
80 gr gedroogde gember
50 gr walnoot

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 °C
Klop het ei met de warme melk, de honing, de melasse stroop goed los.
Klop er nu de bruine suiker door, door de warme melk zal deze oplossen.
Meng in een andere kom het meel, de koekkruiden en het zout.
Voeg nu het meel mengsel onder voortdurend kloppen toe aan het melk mengsel zodat een mooi egaal modder deegje ontstaat.
Tot slot het vulsel erdoor roeren.

Gedroogde gember lijkt op gekonfijte gember maar dan zonder toegevoegde suiker. Heb je geen gedroogde gember dan kun je ook stemgember in de koek verwerken.
Staat er geen melasse in de keukenkast, probeer dan eens stroop.

Boter je bakvorm goed in met boter. Vul de bakvorm met het deeg en plaats in de oven voor 45 minuten tot een uur. Als een breinaald of houten prikker droog uit de koek komt is hij gaar.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.