Taaitaai zelf maken

 

Schaaltje taai taai brokken op een schoteltje.

Onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas is de oudhollandse taaitaai en oud is het zeker. Er zijn recepten bewaard gebleven uit de 16e eeuw van ‘Eene soort van koek, uit meel met honing, suiker of stroop gemengd gebakken, waardoor gestooten peper en andere kruiderijen is gedaan.’ Wat mij betreft de perfecte laatmiddeleeuwse beschrijving van taaitaai. De lekkernij zelf maken blijkt minder makkelijk dan gedacht. Inmiddels heeft de hele buurt geholpen met het opeten van min of meer gelukte baksels. Het goede nieuws is dat ik een goede manier heb gevonden nu.

Je hebt wat geduld nodig, of een vooruitziende blik. Het deeg moet MINSTENS 24 uur rusten. Zolang het koud staat mag deze rustperiode zelfs uitlopen tot een dag of drie, vier. Bij het afbakken had ik de beste resultaten door de hete lucht functionaliteit uit te zetten en samen met de bakplaat ook een bakje water in de oven te plaatsen. Het deeg mag gewoon niet knapperig worden, dus niet uitdrogen, maar moet taai blijven.

Ingrediënten voor circa 35 stuks:
125 gr roggemeel
125 gr bloem
5 gr baking powder (dubbelkoolzure soda of baking soda)
75 gr donkerbruine basterdsuiker (ik gebruik hier in Portugal ‘Açucar Mascavado’)
100 gr vloeibare honing
100 gr stroop (ik gebruik hier in Portugal ‘Golden Syrup’)
1 klein ei
2 el water
1 el speculaaskruiden
3 tl anijszaad (ik gebruik hier in Portugal ‘Erva Doce’) gemalen in de vijzel
6 flinke draaien aan de (witte) pepermolen
snufje zout

Beetje ei om mee te bestrijken.

Bereiden:
Voorbereiding:
Het gemakkelijkst bereid je dit deeg met een keukenmachine met deeghaak. Natuurlijk is het met de hand ook mogelijk, maar dan moet je wel over een goed stel spierballen beschikken.
Meng in de kom van je keukenmachine het roggemeel, met de bloem, de baking powder, de speculaaskruiden, het anijszaad, de peper en het zout.
Breng in een steelpannetje de honing, de stroop met de bruine suiker aan de kook. Voeg ook het water toe.
Giet het warme suikermengsel bij het bloemmengsel en laat de keukenmachine het deeg kneden. Voeg zodra meel en vloeibare ingrediënten zijn gemengd ook het eitje toe en laat de machine nog zeker 5 minuten draaien op halve kracht.

Je hebt nu een heel plakkerig deeg. Bestrooi een ronde kom met wat bloem en schep hierin het deeg. Dek het af met wat folie en zet het op een koele plaats te rusten. Dit moet minimaal 24 uur maar kan ook een paar dagen staan.

Afbakken:
Verwarm de oven voor op 220 °C zonder de hete lucht functionaliteit. Gebruik boven- en onderwarmte en zet een (metalen) kom met water op de onderste lekbak van je oven. Zo creëer je een wat vochtig milieu in de oven en zal het deeg tijdens het bakken niet te veel uitdrogen.

Bestuif je werkblad met wat bloem en schep het deeg uit je kom. Bestrooi ook je handen en je deegroller met wat bloem en rol het deeg, dat nu lang zo plakkerig niet meer is) tot een min of meer rechthoekige plak van ongeveer ¾ cm dik.
Snij hieruit rechthoekjes ter grootte van ongeveer 6 x 3 cm. Leg deze plakjes op een met bakpapier bedekte bakplaat en bestrijk ze met een losgeklopt ei.

Bak de taaitaai gaar in ongeveer 9 tot 10 minuten. Laat de taaitaai afkoelen op een rooster en bewaar in een luchtdicht afgesloten trommel.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.