Banketstaaf

Goed gevulde banketstaaf opengesneden.

Het heerlijk avondje komt eraan en dan mag een warm stuk banketstaaf bij de koffie natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig is het maken van deze lekkernij echt heel eenvoudig. Met de amandelspijs uit het recept van vorige week en een vel bladerdeeg uit de koeling of vriezer zet je binnen een half uur deze traktatie op tafel. Zelfs als je in Nederland woont en de banketstaven je in de supermarkt om de oren vliegen is het nog een aanrader om hem zelf te maken. Het verschil in smaak van spijs van echte amandelen met fabrieksspijs is enorm en zeg nou zelf, dat is toch uiteindelijk het voornaamste ingrediënt.

Ingrediënten:
(roomboter) bladerdeeg (13 x 24 cm of 2 plakjes bladerdeeg van 10 x 10 cm)
150 gr amandelspijs
1 klein ei
enkele halve amandelen

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 220 °C
Scheid het eiwit van het eigeel.
Kneed ongeveer de helft van het losgeklopte eigeel door de amandelspijs.
Maak een rol van de spijs, ongeveer 2 cm korter dan je bladerdeeg.

Wanneer je een grote rol bladerdeeg uit de koeling gebruikt kun je direct een rechthoek afsnijden van plusminus 13 x 24 cm. Heb je plakjes uit de vriezer, leg er dan 2 naast elkaar en laat ze een halve cm overlappen. Smeer wat eiwit op de plakrand en druk deze aan. Je hebt dan een plak van circa 10 x 19 cm.

Voeg het overgebleven eigeel bij het eiwit en klop het even los.instructie voor het oprollen van het bladerdeeg rond de rol amandelspijs.

Leg de rol spijs op het bladerdeeg zoals in de afbeelding. Kwast de binnenzijde van het bladerdeeg in met het ei.
Vouw de uiteinden van het bladerdeeg over de rol.
Vouw nu eerst één zijde van het bladerdeeg over de rol spijs. Kwast ook deze goed in met ei. Vouw vervolgens de andere zijde over de banketstaaf zodat er een dubbele laag aan de bovenzijde ontstaat.

Kwast de buitenzijde in met ei. Zorg dat de naad aan de onderzijde zit en dat deze goed is dichtgeplakt met het ei. Leg bovenop een paar halve amandelen die ook bestreken worden met ei.

Leg de banketstaaf op een vel bakpapier of bakmat en schuif hem in het midden van de oven. Bak hem knapperig bruin in circa 16 minuten.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.