Nasi goreng kip en ei

Een maaltijd op een bord: nasi goreng met kip, een gebakken ei erop en eromheen pindasaus, pinda's, gefruite uitjes, zoetzuur en kroepoek.

Een gerecht uit Indonesië. “Nasi” betekent gekookte rijst en “goreng” is gebakken. In het land van oorsprong gaat de rijst samen met wat er over is van gisteren in de wok en wordt als ontbijt geserveerd. Daar moet ik persoonlijk nog even niet aan denken maar een lekker bordje nasi met een restje kip en erop een gebakken ei, samen met lekkere pindasaus, gefruite uitjes, een handje pinda’s en wat kroepoek dat sla ik als maaltijd niet af.

Natuurlijk gebruik ik geen zakjes of pakjes, al was het alleen maar omdat die in Portugal niet te vinden zijn. Daarnaast is je eigen kruidenmengsel maken zo makkelijk en lekker dat het ook in Nederland zeker de moeite loont. Door het gebruik van de Indische kruiden en de trassie en ketjap wordt de nasi lekker kruidig en wat donkerder van kleur.

Ingrediënten voor 4 personen:
2 kopjes rijst
5 kopjes water

1 kleine ui
2 teentjes knoflook
1 middelgrote prei
1 middelgrote winterwortel
200 gr gaar kippenvlees
1 ei per persoon

1 el nasikruiden
½ tl trassie*
1 el ketjap manis
2 tl sambal (of meer als je van pedis houdt)

* kun je geen trassie vinden, dan kun je dit eventueel vervangen door een geplette ansjovisfilet.

Bereiden: (circa 30 minuten)
Breng het water met wat zout aan de kook en voeg de gewassen rijst toe. Kook de rijst circa 7 of 8 minuten en zet hem daarna weg in een warme doek of hooikist. Doe dit liefst de dag van tevoren.

– Hak de ui en de knoflook zeer, zeer fijn. Het mag bijna een papje zijn. Je kunt dit doen met een mes, met een zogenaamde ui-hakker of met een kleine foodprocessor of staafmixer.
– Snij de prei overlangs in twee helften tot bijna aan het eind en spoel het zand eruit onder de stromende kraan. Snij de prei in hele smalle halve ringen.
– Schil de wortel en snij hem in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter.
– Snij de kip in stukjes van circa 2 centimeter.

Verwarm in een wok wat zonnebloemolie en bak hierin het ui-knoflookmengsel tot het gaar is. Bak hierin ook te trassie en de kruiden mee. Voeg dan de prei en de wortel toe en onder regelmatig omscheppen bak je dit voor ongeveer 7 minuten tot de wortel gaar is.

Voeg nu ook de kip toe en warm dit goed door. Voeg nu handje voor handje de rijst toe. Schep steeds goed om en laat de rijst bakken voor je een volgende portie toevoegt. Ga hiermee door tot je de verhouding rijst en groente/kip goed vindt.

Zet de wok met de nasi even op een klein vuurtje en bak in een koekenpan met wat olie de eieren. Serveer de nasi met de lekkerste pindasaus, wat pinda’s, wat zoetzuur, een handje geroosterde uitjes en kroepoek.

Terwijl je in de keuken omringt wordt door de lekkerste geuren kun je ondertussen ook nog even genieten van onvervalste Indorock in de vorm van Bram Pasanea met zijn Nasi goreng kip en ei.

Bewaar deze pin op Pinterest.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.