Broodje kippenragout – champignons

Broodje rijk gevuld met kippenragout met stukjes champignon.

Een stukje kip over van gisteren? Heerlijk, dan hebben we een broodje ragout voor de lunch. Natuurlijk kun je deze ragout ook prima in een bladerdeeg bakje serveren als voorgerecht of bij de lunch, maar dan wordt het wel meteen wat minder gezond. Bovendien hou ik wel van de bite van een vers broodje uit de oven.

Heb je geen restje kip en wil je toch een kippenragout maken, neem dan een kipfilet en kook die zachtjes gaar in 250 ml water. Voeg wat groentebouillonpoeder toe zodat je behalve gare kip ook meteen een lekkere bouillon hebt. Zorg er wel voor dat de bouillon de tijd krijgt om koud te worden omdat je bij het gebruik van warme bouillon in de warme roux zeker klontjes in je ragout zult krijgen.

Ingrediënten:
stukje gare kip
handje (kastanje)champignons
1 klein uitje
1 teentje knoflook
20 gram boter
20 gram bloem
200 ml bouillon
nootmuskaat en tijm naar smaak
1 tl groentebouillonpoeder naar smaak
zout en peper
1 tl Marmite
2 harde broodjes

Bereiden: (Circa 20 minuten)
Verwarm de oven voor op 200 °C

Snij de kip in blokjes of nog liever trek de kip wat uit elkaar in stukjes, dat ziet er beter uit op het bord. Snipper de ui en de knoflook heel fijn. Snij de champignons in schijfjes.

Doe een heel klein stukje van de boter in een steelpannetje met dikke bodem en smoor hierin op heel zacht vuurtje de champignons gaar. Kook je net als ik nog op gas, zet er dan gerust een vlamverdeler onder als je die hebt. Hoe zachter het vuurtje hoe beter de champignons in hun eigen vocht zullen smoren.

In een andere steelpan smelt je de rest van de boter. Smoor hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is. Roer voortdurend om bruinen te voorkomen. We gaan nu de roux maken. Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat de bloem garen gedurende een paar minuten. Voeg onder voortdurend roeren de helft van de -koude- bouillon toe. Ik gebruik altijd een garde om te voorkomen dat ik klontjes krijg. Als de dikke ragout kookt voeg je ook de andere helft van de bouillon toe onder voortdurend roeren. Breng de ragout nu op smaak met peper, zout, Marmite, nootmuskaat en tijm. Voeg de kip en de champignons toe en roer die goed door de ragout. Laat op een zacht vuurtje alles nog eens goed doorwarmen.

Maak ondertussen met natte handen de korst van je broodje wat vochtig en leg ze gedurende 4 minuten in de hete oven. Snij daarna voorzichtig met een scherp broodmes een kapje van het broodje. Verwijder met een vork het meeste brood uit het diepe deel van het broodje. Vul het nu ruim met de ragout en leg het kapje bovenop.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.