Op de huid gebakken zalm met spinazie-tagliatelle

Bordje met een fraaie compositie van gebakken zalm met spinazie-tagliatelle en pijnboompitjes.

Zalm en spinazie is een ‘match made in heaven’ en al helemaal in combinatie met romige tagliatelle en vers geroosterde pijnboompitjes. Het succes van dit gerecht valt of staat echter met de bereiding van de zalm. Wordt de vis te hard of te lang gebakken, dan verandert hij in een droge harde verzameling plakjes waar geen eer mee te behalen valt. Toch is het bakken van een zalmfilet op de huid helemaal niet moeilijk. Mijn favoriete tv-kok Herman den Blijker heeft er een geweldige instructie video van gemaakt. Ik heb de link in het recept gedeeld.

Nog een kleine opmerking ten aanzien van de gebruikte pijnboompitten. Tegenwoordig zie je bijna overal zakjes spotgoedkope pitjes uit China opduiken. Natuurlijk is daar niks mis mee, maar heb je eenmaal de veel grotere Portugese pitten geproefd, dan wil je niets anders meer. Helaas zijn deze pitten wel veel duurder, maar ja, hoeveel gebruik je er nu uiteindelijk van?

Ingrediënten:
400 gr zalmfilet met de huid
150 gr tagliatelle
200 gr verse spinazie (baby leafs)
½ uitje
2 teentjes knoflook
¼ bakje Philadelphia original
50 gr gerookte zalmsnippers
2 el pijnboompitten
olie en boter om in te bakken
zout en peper naar smaak
enkele schijfjes citroen

Bereiden: (Ongeveer 30 minuten)
Zorg dat de zalmhuid van schubben is ontdaan (vraag je visboer dit te doen, omdat je anders overal in je keuken nog schubjes tegenkomt )
Verdeel de zalmfilet in 2 stukken als dit nog niet is gebeurd.
Hak een half uitje en de tenen knoflook fijn.
Was de spinazie in ruim water.

Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitjes tot ze beginnen te kleuren en laat ze afkoelen om weer knapperig te worden.

Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en besprenkel met een beetje olijfolie en zet opzij.

Bak in een koekenpan de zalm op een zacht vuurtje volgens de aanwijzingen van Herman den Blijker gaar.

Smelt ondertussen een beetje boter met wat olie in een wok en bak hierin de ui met de knoflook glazig. Voeg de spinazie met aanhangend water toe en wok samen met het uitje tot de spinazie zacht is. Voeg nu de Philadelphia en de gerookte zalmsnippers toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg ook de gekookte tagliatelle toe en roer goed door.

Serveer de zalm op een bord en giet de overgebleven boter uit de koekenpan bij de tagliatelle. Roer nog eenmaal goed door en schep het naast de zalm op het bord. Bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.