Wijnkoopmansboter voor bij de biefstuk

Een mooie biefstuk met daarop twee schijfjes wijnkoopmansboter geserveerd met friet en brood.

Dit is een variatie op een klassiek Frans gerecht ‘Entrecote Marchand de Vin’. Hierin wordt de biefstuk gebakken en in het overgebleven bakvet wordt een saus gemaakt die over het vlees wordt gegoten. Manlief is niet zo van sauzen, maar een lekkere kruidenboter op zijn steak slaat hij niet af. Een bijkomend voordeel is dat ik direct een dubbele of driedubbele portie heb gemaakt en dus altijd wat lekkere boter in de vriezer heb liggen.

Ingrediënten:
75 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
75 ml rode wijn
5 ml rode port
½ uitje of 1 sjalot
1 klein teentje knoflook
klein laurierblad
½ tl tijm
mespuntje gerookte paprikapoeder
1 tl citroensap
1 el verse peterselie

Bereiden:
Hak de ui of sjalot met de knoflook zeer fijn. Warm 10 gr van de boter in een steelpannetje. Bak hierin de ui met de knoflook een paar minuten. Voeg ook de laurier, tijm en paprikapoeder toe. Als de ui zacht is kun je de wijn en de port toevoegen en zachtjes laten inkoken tot er bijna geen vocht meer over is.

Neem van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg nu de boter toe en roer deze goed door het wijnmengsel. Tot slot afmaken met de fijngehakte peterselie en het citroensap. Eventueel nog wat op smaak brengen met een snufje zout en/of peper.

Spatel de boter in een plasticfolie en maak hier een rol van. Leg deze in de koelkast om op te stijven.

Serveer een plakje van deze boter op je gebakken of gegrilde biefstuk. Wat over is kan in porties in de vriezer worden bewaard.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.