Broccoli met gerookte kip en bacon-ui saus

Ovenschotel zoals vroeger met broccoli, gerookte kip en aardappelschijfjes overgoten met een alternatieve 'aardappel anders' saus.

Herinnert u zich deze nog? Ergens aan het eind van de vorige eeuw werden ze ineens razend populair; de potten saus met de uitnodigende naam ‘Aardappel Anders’. Het principe was eenvoudig. Voorgekookte aardappelschijfjes, wat groente en vlees erbij in een ovenschotel, saus erover en hup, 25 minuten later tover je iets lekkers op tafel. Bij ons thuis was het wel een hit overigens, bijna alle smaken werden gewaardeerd.

Dit soort producten zijn hier in Portugal gewoon niet te koop. Daarnaast ben ik inmiddels een beetje afkerig van potten, pakjes en blokjes en maak ik het liever zelf. En wat blijkt? Het is verrassend eenvoudig. Vandaag presenteer ik de variant ‘bacon en ui’, een heerlijke combinatie met broccoli en gerookte kip. Je kunt voor dit gerecht eenvoudig wat overgebleven broccoli en aardappels van gisteren gebruiken, maar in het recept ga ik uit van verse groenten.

Ingrediënten:
400 gr aardappelen
300 gr broccoliroosjes
150 gr gerookte kip
50 gr bacon
1 ui
2 teentjes knoflook
30 gr bloem
30 gr boter
150 ml melk
100 ml water
2 el groentebouillonpoeder
1 el oregano
1 el tijm
peper en zout
60 gr geraspte (oude) kaas

Bereiden: (ongeveer een uur, waarvan 25 minuten in de oven)
Verwarm de oven voor op 225 °C en beboter een ovenschaal.

Ovenschotel:
Schil de aardappels en snij ze in schijfjes van ongeveer ½ cm dik. Was de broccoliroosjes en scheur ze in kleine stukjes. Snij de gerookte kip in blokjes. Kook de aardappelschijfjes ongeveer een minuut of 5 tot ze bijna gaar zijn. Schep ze met een schuimspaan uit het kokende water in een zeef en kook in hetzelfde water ook de broccoliroosjes beetgaar in 5 minuten.

Saus:
Snij de bacon in blokjes. Snij ook de ui en de knoflook fijn. Ik gebruik voor de saus straks een staafmixer. Heb je die niet dan moet je de bacon, ui en knoflook heel fijn snijden.
Smelt in een pan met dikke bodem de boter en bak hierin de bacon een paar minuten aan. Voeg de ui en de knoflook toe en laat stoven tot de ui gaar en glazig is.
Met de staafmixer kun je er nu een soort papje van maken. Het hoeft niet helemaal glad, maar je mag geen stukken ui of bacon meer zien.
Voeg nu in een keer de bloem toe en roer het mengsel goed door. Laat de bloem een paar minuten garen. Onder goed roeren voeg je nu de melk en het water toe. Roer goed tot je een mooie gladde saus krijgt. Breng op smaak met de tijm, oregano, groentebouillonpoeder, peper en zout.

Leg de broccoli op de bodem van een ovenschotel en verdeel de blokjes gerookte kip tussen de roosjes. Giet een beetje van de saus over de broccoli en kip. Leg voor de volgende laag de aardappelschijfjes dakpansgewijs op de broccoli. Bedek de aardappelen met de overgebleven saus en verdeel de kaas bovenop. Zet in het midden van de oven en bak in ongeveer 25 minuten een mooi bruin korstje op de schotel.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.