Boterkoek zoals van vroeger…

In mijn beleving de ultieme ‘guilty pleasure’ een smeuïge zoete plak heerlijkheid met een lichte vanillesmaak en een vleugje citroen. Niet droog, maar ook niet plakkerig, niet vettig maar zeker niet zanderig. Uiteindelijk is de zonde niet zo groot als gedacht: een blokje boterkoek bevat gewoon niet meer calorieën dan een handje borrelnootjes.

Ingrediënten:
225 gr bloem
250 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
250 gr kristalsuiker
50 gr custardpoeder
1 groot ei
snufje zout
1 tl zeste (fijne citroenschil rasp)
handje amandelsnippers

Bereiden:
Klop de boter met de suiker glad met een mixer of keukenmachine. Mix vervolgens ¾ van het ei erdoor. Als dit een gladde massa is mag de custardpoeder erbij met het zout en de zeste.
Tot slot mix je beetje bij beetje de bloem door het beslag.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een ondiepe schaal met bakpapier en laat de randen overhangen. Vul de schaal met het beslag. Met een vork kun je nu het ruitpatroon van boterkoek in je beslag trekken. Dat hoeft natuurlijk niet, maar het staat wel professioneel. Bestrijk de bovenzijde met het overgebleven ei en bestrooi de schaal met de amandelsnippers.

Bak de boterkoek gaar in circa 25 minuten. De boterkoek is nog half vloeibaar als ze uit de oven komt, dat betekent niet dat ze niet gaar is. Laat de boterkoek volledig afkoelen alvorens hem uit de vorm te halen. De boter moet stollen om de stevigheid te krijgen. Ik zet hem zelfs voor het aansnijden een paar uurtjes in de koelkast. Snij vervolgens de koek in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm.

Bewaar deze pin op Pinterest.

2 comments

  1. Ziet er heerlijk uit…..! Dan denk ik dat ga ik ook eens proberen maar bij de ingrediënten denken ik al…de eerste drie weet ik wel waar te kopen en hoe ze in het Portugees heten maar de vierde custard poeder…..geen flauw idee hoe dat heet in het Portugees en waar te kopen hier…?

    • Is makkelijker dan je denkt. Het heet gewoon ‘Creme Custard’ en is te koop bij de bakproducten van bijvoorbeeld de Leclerc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.