Yoghurt-citroen panna cotta met frambozencoulis

Op een zwart bordje een panna cotta puddinkje overgoten met frambozensaus en gegarneerd met 2 frambozen

Uitgesproken kerst-kleuren heeft dit dessert, maar bovenal is het een licht en fruitige afsluiting van het diner. Panna cotta is de Italiaanse term voor een roomtoetje. Er zit dus slagroom in, maar in dit geval meer (Griekse) yoghurt dan room en bovendien gemaakt zonder geraffineerde suikers. Dit toetje gaat dit jaar iedereen voor zich winnen. Dit recept is voor ongeveer een halve liter panna cotta. Je kunt het maken in eenpersoons porties ter grootte van een theekopje of in een cakevorm en er plakjes van snijden. De fruitsaus is voor de gelegenheid een beetje kerstachtig ingekleed. Ik gebruikte frambozen, maar aardbeien maakt het extra zoet.

Ingrediënten:
70 gr slagroom
200 gr Griekse yoghurt
sap van een halve citroen
3 el honing
2 blaadjes gelatine

Voor de saus:
125 gr frambozen
20 gr rozijnen
drupje vanille-essence
sap van een halve sinaasappel
klein kaneelstokje
1 kruidnagel

Bereiden:
Leg de gelatine in koud water te weken.
Klop met een garde of mixer de slagroom tussen lobbig en stijf. Spatel er de yoghurt door.
Verwarm het citroensap met de honing tot deze bijna kookt. Knijp het overtollige water uit de gelatine en los dit, van het vuur af, in het warme citroensap.
Roer het sap door de yoghurt. Spatel alles goed door en schenk het in de vorm(en). Laat het nu minstens 4 uur opstijven in een koele ruimte of de koelkast.

Saus:
Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje maar hou een paar frambozen achter voor de decoratie. Breng het aan de kook en roer de frambozen stuk met een lepel of een stamppot stamper. Kook de saus tot alle frambozen zijn verdwenen, maar niet langer omdat je het sap niet wilt laten verdampen. Roer de saus door een fijne zeef om alle pitjes, rozijnen en specerijen te verwijderen. Laat de saus goed afkoelen.

Serveren:
Doop de vorm met de panna cotta een paar tellen in heet water. Stort de panna cotta op individuele bordjes of op een schaal. Schenk de coulis rond de pudding en garneer met de achtergehouden frambozen.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.