Brosse kaaskoekjes van oude kaas

Schaaltje vol heerlijke kaaskoekjes.

Wanneer vrienden uit Nederland en België komen logeren nemen ze steevast een stuk oude brokkelkaas voor me mee. Kaas waar ik weken van kan genieten, stukje voor stukje maar eens komt het moment dat er alleen nog een keihard stukje korst over is. Maar natuurlijk gaat dat niet weg! Ik maak er brosse kaaskoekjes van voor bij de borrel. Heb je nou geen heel oude kaas voorhanden, probeer deze koekjes dan ook eens van heel fijn geraspte Parmezaanse kaas. Ook heel lekker!

Ingrediënten:
200 gr bloem
100 gr boter op kamertemperatuur
100 gr oude kaas heel fijn geraspt
3 el water
1 eigeel om te bestrijken
wat zeezout uit de molen

Bereiden: (circa 1 uur, waarvan 30 minuten rusten en 15 minuten in de oven)
Verwarm de oven voor op 180 °C en bedek een bakplaat met bakpapier.

Kneed met een koele hand de boter door de bloem tot een kruimelige substantie. Kneed er nu ook de kaas door. Voeg een voor een de lepels water toe en kneed tot een net samenhangend deeg. Leg het deeg een half uurtje te rusten in de koelkast.

Na de rustperiode kun je bolletjes van circa 2 cm groot rollen van het deeg en op de bakplaat leggen. Ze zullen niet groter worden tijdens het bakken dus je kunt ze dicht op elkaar leggen.

Bestrijk de bolletjes ligt met het eigeel en strooi er nog een klein beetje zout uit de molen over voor een extra hartige bite.

Schuif in het midden van de oven en bak in 12 tot 15 minuten goudbruin.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.