Amandel pistache baklava

Schaal met rolletjes baklava in rode papieren cakevormpjes.

Enige tijd geleden zag ik een televisieprogramma van een culinaire reis door Libanon. De meest exotische gerechten en ingrediënten kwamen langs, maar toen de journaliste een banketbakkersfabriekje bezocht ging ik rechtop zitten. Daar zag ik deze amandel-pistache baklava op een schaal liggen. Natuurlijk krijg je daar geen kant en klaar recept bij, dus de dag erop welgemoed aan de slag. Ik heb het recept lekker aangepast aan mijn eigen smaak.

Ingrediënten:
9 bladen filodeeg
100 gr gepelde amandelen
75 gr rauwe pistache
40 gr poedersuiker
15 vanillepoedersuiker (heb je dit niet, neem dan 55 gr poedersuiker en een drupje vanille-essence)
1 el oranjebloesemwater (voor het oriëntale effect)
1 el amandellikeur (Amêndoa Amarga of Amaretto of een drupje amandel-essence)
15 gr gezouten roomboter

gesmolten roomboter zonder zout
amandelsnippers
honing (ik heb een donkere honing gebruikt waardoor mijn baklava er wat donkerder uitziet)

Bereiden: (45 minuten waarvan 15 minuten in de oven)
Rooster de amandelen en de pistache in een droge koekenpan tot de amandelen goudbruin zijn. Zorg ervoor dat de noten niet aanbranden en hou dus het vuur laag en schep voortdurend om. Maal de nog warme noten in de keukenmachine ergens tussen grof en fijn. Voeg het klontje boter toe en spatel dit door de warme noten. Voeg ook de suiker (en de vanillesuiker), het oranjebloesemwater, de amandellikeur toe en mix tot een kruimelige substantie.

Smelt een flinke klont roomboter in de magnetron. Verwarm je oven voor op 200 °C.

Spreid een vel filodeeg op je werkblad en kwast het in met de gesmolten roomboter. Het best werkt het als je de korte kant naar je toelegt. Leg er een tweede vel op en kwast ook deze in. Herhaal dit nogmaals met een derde vel. Verdeel nu een laagje nootjes over het stapeltje van drie vellen. Je gaat de vellen nu oprollen. Begin aan de korte zijde en vouw deze ongeveer 3 centimeter in. Kwast boter op de filodeeg en rol een nieuwe slag in. Boter steeds de filodeeg tot je uiteindelijk een mooie rol hebt.

Herhaal deze stappen nog tweemaal met de andere vellen filodeeg tot je uiteindelijk 3 rollen gevuld met nootjes hebt. Snij met een scherp mes plakjes van de rollen en zet die op een bakplaat bedekt met bakpapier. Bak de baklava in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar.

Verwarm in een steelpannetje wat honing, eventueel verdund met nog een lepeltje oranjebloesemwater.
Als de baklava klaar is leg ze dan terwijl ze nog warm zijn op hun zij in een schaal en druip de warme honing over de laagjes notenvulling. Laat afkoelen en leg ze in kleine papieren cupcake-schaaltjes. Kwast nog wat honing over de bovenkant en sprenkel er wat geroosterde amandelsnippers over.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.