Bami Goreng Djawa (spitskool, kip en garnalen)

Schaal met bami met spitskool, kip en garnalen.

Ik ben dol op bami. Lange tijd dacht ik dat ik dat hier in Portugal niet kon eten, tot ik op een ochtend wakker werd en me in een flits bedacht dat de mie uit de bami gewoon een soort pasta is. Feitelijk is het de moeder van alle pasta’s uit Italië, als we ervan uitgaan dat de ontdekkingsreiziger Marco Polo in 1292 de pasta meenam uit China. Dus even nakijken op internet en inderdaad, voor bami kun je gewoon een pasta nemen. In dit geval heb ik gekozen voor de iets plattere spaghetti, de fettuccine. Nee, die zitten niet in nestjes gevouwen, maar dat hoeft helemaal niet. Ik breek de lange stengels in drie delen voor ik de pasta kook. Niet van bami te onderscheiden, ik zweer het je!

Bami goreng djawa is gebakken bami met spitskool, kip en garnalen. Ik heb er nog wat extra groente aan toegevoegd die ik een beetje knapperig laat, bij gebrek aan taugé. Alles bij elkaar een geweldig resultaat.

Ingrediënten:
200 gr kipfilet
125 gr fettuccine
100 gr spitskool (couve couração)
60 gr prei
1 stengel bleekselderij
1 ui
4 tenen knoflook
handje gepelde kleine garnalen
8 langoustines gepeld
1 tl sambal
trassie ter grootte van een erwt (kan vervangen worden door ¼ ansjovisfilet)
1 el ketjap manis

boemboe:
2 tl ketoembar (korianderzaad – coentros moído)
1 tl djinten (komijn – cominho)
1 tl sereh (citroengras – erva príncipe)
1 tl djahé (gemberpoeder – gengibre)
1 tl ketjap manis
1½ tl olie

Bereiden: (circa 30 minuten)

Snipper de ui en de knoflook heel fijn. Ik doe het zelf in de mixerkom van mijn staafmixer, zo krijg ik bijna een papje.
Was en snij de kool, de prei en de selderij in dunne reepjes.
Snij de kipfilet in kleine platte blokjes, een soort reepjes dus.

Kook de fettuccine volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Ik breek ze van te voren in 3 delen, maar als je lange slierten leuker vindt, laat je ze heel.

Maak een kruidenprutje, een boemboe, van de 6 ingrediënten. Mix de kruiden goed door elkaar en laat de smaken lekker aan elkaar wennen en ontwikkelen.

Verhit een scheutje olie in de wok en bak hierin het ui/knoflook papje met de verkruimelde trassie gedurende een minuut of 5. De ui moet glazig zijn, maar het geheel mag niet bruinen.

Voeg de kip toe en bak deze gaar en lichtbruin in het ui-mengsel. Blijf goed omscheppen om aanbakken te voorkomen. Als de kip gaar is voeg je de spitskool toe samen met de boemboe. Wok alles tot de spitskool wat geslonken is. Voeg dan ook de prei en de bleekselderij toe. Blijf alles goed omscheppen en voeg ook de garnalen toe. Wanneer deze warm zijn kun je er de bami doorscheppen. Maak op smaak af met wat ketjap. Lekker met atjar tjampoer en gefruite uitjes.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.