Atjar Tjampoer

Zelfgemaakt atjar tjampoer (Indonesisch tafelzuur) met onder andere spitskoo, prei, wortel, sperzieboontjes en zilveruitjes

Het bekende Indische tafelzuur dat bij de Chinees als helgele sliertjes in een plastic zakje wordt meegeleverd. Het wordt nog geschreven volgens de oude Nederlands-Indische spelling en kwam destijds met de vele Indonesiërs, vlak na de oorlog, mee naar Nederland. Ook zij moesten in het begin een beetje creatief met hun recepten omgaan, er waren immers veel ingrediënten in het koude Nederland niet voorradig. Hetzelfde doe ik nu hier in Portugal. Roeien met de riemen die je hebt en er toch iets van maken dat goed smaakt.

Ingrediënten:
50 gr spitskool (couve couração)
75 gr wortel (cenoura)
50 gr sperziebonen (feijão verde redondo)
40 gr komkommer (pepino)
40 gr zilveruitjes (ceboulinhas em conservas)
50 gr prei (alho Francês)
1 teen knoflook (alho)
250 ml water
100 ml azijn
1 tl scherpe mosterd
1 el olie om in te bakken
1 tl ketoembar (korianderzaad – coentros moído)
1 tl koenjit (kurkuma, geelwortel – açafrão das Índias)
1 tl suiker (vervangen door zoetstof bij koolhydraatarm dieet)
1 tl djahé (gemberpoeder – gengibre)

Bereiden: (ongeveer 1 uur)
Snij de kool, de wortel en de sperziebonen in smalle reepjes. Kook dit in het water voor ongeveer 5 minuten tot de groente half gaar is. Draai het vuur uit en roer er de mosterd door. Laat het even in het water staan tot later.

Was de prei en snij hem in dunne halve ringen. Pel de knoflook en rasp hem fijn. Verwarm een lepel olie in de wok en bak hierin de prei tot ze zacht en gaar is. Voeg na enige minuten ook de geraspte knoflook toe en bak deze mee. Voeg nu de kruiden en de suiker toe en bak ook deze gedurende een halve minuut of zo mee. Blus nu af met het water uit de groenten. Roer alles mooi los en voeg nu ook de gekookte groenten en de azijn toe.

Snij de komkommer in plakjes en vervolgens in kwarten. Halveer de uitjes. Voeg de komkommer en de uitjes toe aan de atjar en laat nog een minuut of 3 zachtjes koken. Breng op smaak met wat zout.

Dit recept is voldoende voor 2 middelgrote potten. Giet de kokende atjar in gesteriliseerde potten en laat ze afkoelen. Zo kun je ze een jaar bewaren. Eenmaal geopend moet het wel in de koelkast, er zitten immers geen conserveermiddelen in.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.