Kibbeling

Schaaltje zelfgemaakt kibbeling met citroen en remouladesaus

Vis frituren is niet typisch Nederlands, dat doen ze hier in Portugal ook graag, maar de kibbeling is toch echt een Hollandse hap! Van oorsprong maak je de beste kibbeling met mooie stukken kabeljauw, niet goedkoop maar wel heel lekker. Hier is de meeste kabeljauw gezouten en vind je eigenlijk geen betaalbare verse kabeljauw dus neem ik mijn toevlucht hier in Portugal tot pescada (heek). Je kunt eigenlijk allerlei soorten witte vis gebruiken, zoals wijting, pollak of koolvis.

Zelf een beslagje maken voor de vis leek me niet zo moeilijk, er stonden immers meer dan genoeg receptjes online om uit te proberen, soms met bier, soms met spuitwater, soms met eidooiers of hele eieren. Dus ging ik welgemoed aan de gang. De eerste 2 keer zagen mijn kibbeling er weliswaar goed uit, maar het resultaat smaakte niet naar wat ik ervan verwachtte. Uiteindelijk mijn visboer in Nederland maar eens om raad gevraagd… veel simpeler dus!

Ingrediënten:
300 gr witte visfilet
kibbelingkruiden (zie hieronder)
65 gr bloem
1 ei
1 tl zout
1 el paprikapoeder
50 ml water
50 ml melk
Olie om in te bakken

Kibbelingkruidenmix:
2 el paprikapoeder
1 el selderijzout
1 el knoflookpoeder
½ el kurkuma
¼ el mosterdzaad

Bereiden: (circa 45 minuten)
Roer de specerijen voor je kruidenmix door elkaar en bewaar dit in een goed afgesloten pot. Je hebt nu voldoende kruidenmix voor een paar keer.

Snij de vis in stukken of trek ze uit elkaar tot handige brokjes. Bestrooi de vis met wat kibbelingkruiden en laat dit een half uurtje staan.

Maak ondertussen een beslag door het ei voorzichtig door de bloem te kloppen met een garde. Voeg beetje bij beetje de melk en het water toe. Klop goed zodat je geen klontjes krijgt. Klop ook het zout en de paprikapoeder door het beslag.

Verwarm in een pannetje zonder mandje de olie tot 180 °C. Haal een paar stukjes vis door het beslag, laat even uitdruipen en bak de stukken in een paar minuten gaar en lichtbruin. Laat de stukjes uitlekken op keuken papier en herhaal dit met de rest van de stukjes vis.

Ik heb de vis op het laatst nog een keer afgebakken zodat alle vis lekker heet op tafel komt. Verwarm de olie opnieuw tot 180 °C. Deze keer gaat de vis wel in een frituurmandje en bak ze af tot ze mooi bruin en warm zijn. Bestrooi de gefrituurde vis met de kibbelingkruidenmix.

Heerlijk met eigengemaakte remouladesaus.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.