Preisoep met zoete aardappel en feta-crème

bord met volle romige preisoep gemaakt met zoete aardappel en een toefje feta-crème. Ernaast twee bruschetta's van oud brood met knoflook

Een prachtige lentegroene soep, zacht en romig, een echte maaltijdsoep. Deze keer vegetarisch met een toefje feta-crème. Een heerlijk lunchgerechtje, maar ook prima na een dagje buiten op het strand. Doordat de prei wordt gestoofd heeft de soep die mooie volle smaak. De zoete aardappel geeft de soep de binding, hij is dus ook nog eens koolhydraat-bewust. Een soepje om in je favorieten op te slaan!

Ingrediënten:
300 gr prei
200 gr zoete aardappel
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 laurierblad
50 gr boter
½ liter groentebouillon
50 ml droge witte wijn
60 gr feta
1 dessertlepel roomkaas

Bereiden: (circa 30 minuten)
Snij de prei overlangs en snij hem in dunne halve ringen. Schil de aardappel en snij deze in kleine blokjes. Pel de ui en de knoflook en snij ze fijn.

Smelt in een hoge soeppan de boter en smoor hierin de ui met de knoflook even aan tot ze wat zacht wordt. Was de prei en voeg deze met het aanhangend water bij de boter. Roer het goed door en laat met de deksel op de pan de prei in ongeveer 10 minuten gaar stoven in de boter. Neem een lepel van de gestoofde prei uit de pan en hou deze apart.

Voeg daarna de blokjes aardappel toe samen met de groentebouillon en de witte wijn. Breng dit snel aan de kook en laat vervolgens op een zacht vuur een kwartier koken tot de aardappel gaar en zacht is.

Gebruik een staafmixer om de soep geheel glad te mixen. Je kunt hiervoor ook een blender gebruiken maar pas op dat je de deksel op zijn plaats houdt met een stevige theedoek zodat je niet je hele keuken onder de gloeiend hete soep spettert.

Verkruimel de feta in een schaaltje en schep de volle lepel roomkaas erbij. Plaats het schaaltje 30 seconden op vol vermogen in de magnetron zodat de kaas zacht wordt. (zonder magnetron kun je het ook even in een klein pannetje voorzichtig verwarmen). Roer de kaas crème goed door tot het een tamelijk gladde massa is.

Schep de soep in een diep bord. Leg een lepel feta crème in het midden en schik wat gestoofde prei ernaast. Serveer de soep met knoflook bruschetta gemaakt van oud brood.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.