Stemgember

Schaaltje eigengemaakte stemgember. Dit is gemberwortel gekookt in zoet water.

Ik heb me altijd al afgevraagd wat de stem is in stemgember en ik ben er nog niet achter. Wat het is, weet ik wel! Blokjes verse gember ingemaakt in een siroop van zoet water. Te koop in elke zichzelf respecterende supermarkt in Nederland en daar is niks mis mee. Ingrediënten zijn gember water en suiker en dat is inderdaad wat er in hoort te zitten. In Portugal is het minder goed verkrijgbaar. Ze hebben hier wel de droge gekonfijte gember, maar die natte bolletjes, nee, die heb ik nog niet gevonden. Geen nood, dan maken we het zelf. Gebaseerd op een recept van David Lebovitz. Lekker straks op de koekjes, in Indische gerechten, op een stukje kaas en als smaakmaker in de wokgerechtjes.

Ingrediënten:
400 gr verse gemberwortel
100 gr honing
250 gr kristalsuiker

Bereiden: (circa 1½ uur)
Schil de gemberwortel en snij hem in blokjes. Het mooist is het als de blokjes niet helemaal vierkant zijn maar een beetje onregelmatig. Zet de gember op met zoveel water dat ze net onderstaan. Kook de gember gedurende 15 minuten. Schenk het water af en bewaar het. Zet de gember weer op met eenzelfde hoeveelheid water en kook het opnieuw 15 minuten. Je hebt nu een dubbele hoeveelheid tamelijk sterk gemberwater dat niet teveel is ingekookt.

Los de honing en de kristalsuiker op in een ½ liter van dit kookvocht. Spoel de gember even goed schoon in ruim water, zo krijg je ook de laatste flibertjes schil eruit. Voeg de gember toe aan het suikerwater en kook dit tot ongeveer de helft in tot een enigszins dikke siroop. Dit duurt ongeveer een uur.

Schenk de hete siroop in een aantal gesteriliseerde potjes. Nu kun je het jaren bewaren op een koele donkere plaats. Eenmaal geopend moet het wel in de koelkast bewaard worden, maar door de suikerstroop zal het niet snel bederven.

Wist je overigens dat stemgember met een beetje half-stijfgeslagen slagroom een verrukkelijk ouderwets toetje is? Mijn oma was er dol op!

Bewaar deze pin op Pinterest.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.