Eenvoudige Risotto met zeevruchten – Arroz de Marisco sem casca

Pan met Portugese risotto en zeevruchten. De simpele alledaagse versie.

Eigenlijk is risotto een foute naam voor dit gerecht. Risotto komt uit Italië en dit gerecht is Portugees. De overeenkomst is onder meer de speciale, rondkorrelige rijst (in Portugal ‘Arroz Carolino‘), die eerst wordt aangebakken en vervolgens in bouillon wordt gekookt.  ‘Arroz de Marisco‘ is een traditioneel gerecht uit de Portugese keuken. Het wordt geserveerd in speciale restaurants, Marisqueiras, waar voornamelijk schaal- en schelpdieren op de menukaart staan, maar soms vind je het ook in een algemeen restaurant. Het is dan wel vaak een wat uitgeklede versie van de originele schotel, waarin je langoustines, krab, gamba’s, mosselen en andere schelpdieren zou moeten herkennen. Deze uitgeklede versie heet ‘sem casca’ of ‘sem cascas/conchas’ wat zoveel wil zeggen als zonder schalen of schelpen. Goedkoper omdat veel van het schaal- en schelpdierenvlees uit de vriezer komt, maar toch ook een heel lekker gerecht. Deze eenvoudige versie is daarmee ook uitermate geschikt voor een doordeweekse maaltijd thuis.

Ingrediënten:
100 gr grote roze garnalen + 1 handje voor decoratie (diepvries)
160 gr zeevruchtenmix (diepvries)
4 surimi sticks
125 gr risottorijst (Arroz Carolino)
1 ui
2 tenen knoflook
½ paprika
1 blad laurier
150 ml tomato frito
300 ml water
1 el groentebouillonpoeder (Garnalenbouillon of zout en peper)*
1 el kreeftensoeppoeder (Crème de Marisco of Bisque d’Homard)*
50 ml witte wijn
3 el olijfolie

* Kijk op de ingrediënten voor dieet restricties

Bereiden: (circa 30 tot 35 minuten)
Hak de ui, knoflook en paprika heel fijn. Je kunt dit in de hakmolen of keukenmachine doen. Meng het mengsel met de olijfolie.

Verwarm een wijde pan met dikke bodem en bak hierin het mengsel met het laurierblad circa 5 minuten tot de ui glazig is geworden. In de praktijk betekent dit dat je niet meer traant als je boven de pan hangt.
Voeg de gewassen rijst toe en laat dit even een minuutje meebakken. Voeg nu ook de (bevroren) garnalen en zeevruchtenmix toe. Bak onder voortdurend omroeren gedurende 5 minuten. Voeg nu het water, de wijn en de tomato frito toe en laat dit ongeveer 20 minuten koken tot de rijst zacht is.

Snij ondertussen de surimi sticks in heel fijne plakjes en trek deze met een vork tot je losse draadjes krijgt.

Breng de risotto op smaak met de zeevruchtensoeppoeder en bouillonpoeder of blokje. Verwijder het laurierblad en roer de achtergehouden garnalen door de rijst. Leg de surimi in het midden van de pan en serveer. Roer aan tafel pas de surimi door de rijst.

Bewaar deze pin op Pinterest.

2 comments

  1. Querida Liz,

    Wat een genot om van jouw kook-site gebruik te mogen maken en mede daardoor kan ik mijn kookkunsten optimaliseren.
    Vandaag Arroz de Marisco bereid en met de duidelijke instructie super eenvoudig.
    Het is snel te bereiden en werkelijk heerlijk.

    Obrigado

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.