Ovenschoteltje Kip & Kaas

Ovenschotel waaruit met een vork een schepje wordt genomen, je kunt goed de gesmolten kaas zien.

Je zou dit koolhydraatarme gerecht ook een ‘quiche zonder korstje’ kunnen noemen. Het is een van mijn favoriete restjes recept. Wat gegrilde kip over van gisteren en natuurlijk altijd nog wel een beetje groente en kaas in de koelkast. Dit schoteltje kan zowel warm als koud worden gegeten. Makkelijk voor bijvoorbeeld een picknick of een snelle lunch. Op de foto is de gebruikte topping grelos (raapstelen), iets dat je hier in Portugal kant en klaar kunt kopen. Heb je geen grelos, neem dan spinazie. Ik heb voor het gemak het recept geschreven in twee versies; in de eerste gebruik ik een restje gare kip, maar bij gebrek hieraan kun je een kipfilet kopen en volg je de beschrijving nummer twee.

Ingrediënten:
150 g gare kip of een kipfilet in blokjes
½ paprika
1 kleine ui
2 tenen knoflook
Handje champignons
1 prei
Handje diepvries spinazie of grelos (optioneel)
3 eieren
50 gr gorgonzola
50 gr mozzarella
50 gr geraspte kaas

Bereiden: (30 minuten waarvan 20 minuten in de oven)
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snipper de ui en de knoflook, snij de paprika in blokjes. Was de prei en snij hem in dunne halve ringen. Snij de champignons in plakjes. Snij blokjes van de gorgonzola en mozzarella.

Heb je een restje kip over, haal die dan zo nodig van de botjes.

Methode gaar vlees:
Smelt wat boter in een wok of hapjespan. Bak hierin de uien tot ze gaan verkleuren, voeg dan de knoflook toe. Als de uien glazig zijn kun je er de paprika, de prei en de champignons aan toevoegen. Als de champignons gaan bruinen en hun vocht gaan verliezen kun je er de stukjes kip aan toevoegen.

Klop de eieren los in een kom en roer hier de geraspte kaas door. Haal de wok van het vuur en roer er snel de blokjes kaas door. Giet de inhoud van de wok in een ingevette ovenschaal. Giet er de eieren met de geraspte kaas over en verdeel de spinazie of grelos over de bovenkant. Zet de schotel nog zo’n 20 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant een beetje bruin wordt.

Methode kipfilet:
Smelt wat boter in een wok of hapjespan. Bak hierin de blokjes kipfilet rondom bruin. Voeg de uien toe en bak tot ze gaan verkleuren, voeg dan de knoflook toe. Als de uien glazig zijn kun je er de paprika, de prei en de champignons aan toevoegen. Bak tot de champignons gaan bruinen en hun vocht gaan verliezen.

Klop de eieren los in een kom en roer hier de geraspte kaas door. Haal de wok van het vuur en roer er snel de blokjes kaas door. Giet de inhoud van de wok in een ingevette ovenschaal. Giet er de eieren met de geraspte kaas over en verdeel de spinazie of grelos over de bovenkant. Zet de schotel nog zo’n 20 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant een beetje bruin wordt.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.