Mayonaise

Heerlijk romige mayonaise in een eierdopje tussen andere eitjes.

In de tijd dat er aan de ‘winkelmayonaise’ nog heel verkeerde kleurstoffen werden toegevoegd maakte ik mijn mayo altijd zelf. In een keukenmachine, dat wel, maar toch een zorgvuldig proces van drupjes olie en niet teveel tegelijk. Toen de mayo in de winkel ook geen ‘troep’ meer bevatte en ik de Belgische mayonaise van ’s lands grootgrutter ontdekte is de discipline van ‘zelfmaken’ in het slop geraakt tot…… ik op een van mijn luie ochtendjes YouTube kijken een filmpje tegenkwam van Masterchef Australia waar werd gedemonstreerd hoe simpel het is om een goed gelukte mayonaise op tafel te zetten. Ik had het filmpje op deze pagina gedeeld, maar helaas, Endemol heeft zijn auteursrechten laten gelden en het filmpje is van YouTube verdwenen. Niet getreurd! Nu ik weet hoe het moet kan ik het ook laten zien:

Als het zo eenvoudig is om je eigen mayo te maken, dan ga ik weer helemaal los met mijn versie van de Belgische mayonaise. Deze is wat zuurder dan de Nederlandse variant, maar dat vind ik juist lekker.

Ingrediënten:
1 ei
1 el scherpe mosterd
1 el witte balsamico of witte wijnazijn en een beetje vloeibare zoetstof *
sap van een ½ citroen
snufje zout
snufje uienpoeder of snufje herbamare
250 ml olie **

*Als je dit recept koolhydraatarm wilt maken, gebruik dan wijnazijn en een beetje vloeibare zoetstof in plaats van de balsamico.
** Je kunt verschillende soorten plantaardige olie gebruiken. Zonnebloemolie of arachideolie geeft een goed resultaat. Milder van smaak wordt het met maïsolie. Wil je een olijfolie smaak aan je mayonaise, vervang dan maximaal 50 ml van de olie door olijfolie. Gebruik je meer olijfolie dan smaakt het niet echt meer naar mayonaise.

Wil je het eitje eerst pasteuriseren lees dan hier hoe je dat eenvoudig kunt doen.

Bereiden: (minder dan 5 minuten)
BELANGRIJK: zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!!!
Gebruik de mengbeker met de messen van je staafmixer. Doe het ei, de mosterd en de azijn met het snufje zout in de mengbeker en voeg ongeveer ¼ deel van de olie toe. Mix voor ongeveer 10 seconden. Voeg nog een ¼ deel toe en herhaal dit proces tot alle olie op is. Voeg naar smaak wat citroensap toe en eventueel wat uienpoeder of herbamare. Natuurlijk kun je er nu ook groene kruiden aan toevoegen als je wilt, of meer citroensap als je het bij vis wilt gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos en nog nooit was mayonaise maken zo simpel!

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.