Kersen op zware siroop

Ingemaakte kersen op een mooie zware suikersiroop gedecoreerd met een paar viooltjes.

De rijpe kersen liggen hier weer in overvloed op de lokale markt. Hoogste tijd om mijn voorraadje ingemaakte kersen op sap aan te vullen. Ik gebruik dit graag in de yoghurt, op ijs, op cheesecake, als vlaaivulling en ga zo maar door. Vorig jaar heb ik een wat kruidige kriekenmoes gemaakt met het idee om dat ook op brood of beschuit te eten, maar wij zijn niet van die jam-eters. Ik miste mijn Jonker Fris kersenvlaai vulling en daarom heb ik deze keer eens wat anders geprobeerd. Het resultaat viel niet tegen. De siroop in de voorraadpotten is wat dunner dan op de foto zodat ik die zo nodig nog wat kan indikken voor gebruik of gewoon als dunnere siroop kan gebruiken in kriekenbier, cocktails of vruchtensorbet.

Voor een recept met meer ‘pit’ kijk eens naar het inleggen van kersen op alcohol.

Ingrediënten: (circa 1 liter)
1 kg kersen (850 gr ontpit)
½ liter water
425 gr witte suiker
2 el citroensap
10 gr pectinesuiker
(eventueel wat aardappelzetmeel om dikker te binden)

Bereiden: (ongeveer 1½ uur)
Was de kersen en ontpit ze. Ik heb een olijven en kersenontpitter van mijn schoonmoeder geërfd maar ze schijnen nog steeds te koop te zijn. Het ontpitten is een tijdrovend ‘Assepoester’-karweitje maar het is belangrijk dat de kersen al een beetje kapot zijn als ze gaan koken, dan komen de sappen beter vrij en dat komt de smaak van de siroop ten goede. Bovendien is het gewoon fijner als de kersen in de cake straks geen pit meer hebben.

Los de suiker met het citroensap op in het kokende water. Voeg de kersen toe en onder af en toe roeren laat het tot ongeveer ¾ van de oorspronkelijke hoeveelheid inkoken. Dit duurde bij mij ongeveer een uur. Voeg dan de pectinesuiker toe en laat nog 3 minuten koken.

Ik heb de kersen met deze siroop in een aantal gesteriliseerde potten gedaan. Wil je de saus dikker, zoals bijvoorbeeld een vlaaivulling, dan kun je de siroop eventueel later nog binden.

Gebonden saus:
Zeef de kersen uit de siroop. Los een beetje aardappelzetmeel op in koud water. Verwarm de siroop in een steelpannetje en giet wat van het aardappelzetmeelmengsel bij de siroop. Laat even koken en controleer de dikte. Voeg niet ineens teveel zetmeel toe anders wordt het een onaangename dikke stijfselpap. Gebruik geen maïzena omdat dit de saus troebel bindt. Met aardappelzetmeel blijft de saus transparant, zoals je van een vlaaivulling verwacht.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.