Bloemkoolroomsoep

Bord met volle romige bloemkoolsoep geserveerd met knapperig gebakken rauwe ham.

Het heeft mij altijd verbaasd waarom bloemkoolsoep niet voorkomt in het bekende assortiment zoals kippensoep, tomatensoep, aspergesoep, champignonsoep en ossenstaartsoep. De bloemkool, zowel de roosjes als de stam, leent zich uitstekend tot het maken van een gebonden voedzame soep. In dit recept heb ik er een mooie gladde crème van gemaakt en die vervolgens een beetje aangekleed met knapperig gebakken rauwe ham. Heel lekker is deze soep ook in combinatie met bijvoorbeeld gerookte zalmsnippers.

Ingrediënten:
½ bloemkool (350 gr)
1 ui
2 tenen knoflook
½ liter groentebouillon
1 tl mosterd
2 el roomkaas (weglaten bij koemelkvrij dieet)
40 gr boter
50 gr bloem
50 ml witte wijn
50 ml water
Paar plakjes rauwe ham of pancetta

Bereiden: (circa 30 minuten)
Rooster de rauwe ham in een droge koekenpan tot ze knapperig worden. Laat ze op een stukje keukenpapier afkoelen.

Snij de bloemkool ik kleine stukjes en kook deze gaar in de groentebouillon. Begin met het koken van de stukjes stronk en voeg na een minuut of 5 ook de roosjes toe. Als de bloemkool zacht is kun je deze met de staafmixer of in de blender helemaal vermalen in de bouillon.

Snij de ui in kleine blokjes en hak ook de knoflook fijn. Smelt de boter in een soeppan met dikke bodem. Fruit hierin de ui tot ze glazig begint te worden. Voeg dan de knoflook toe en laat garen zonder te kleuren. Voeg dan ineens de bloem toe en roer deze goed door. Laat rustig even een paar minuutjes garen. Voeg het water bij de wijn en voeg deze vloeistof toe. Goed roeren om klontjes te voorkomen. Verdun de roux verder met de gemalen bloemkoolsoep.

Om er zeker van te zijn dat je geen klontjes in de soep hebt moet je de soep nog even zeven. Roer met de bolle kant van een lepel over de zeef zodat je al het vocht eruit drukt en alleen de harde droge stukjes overhoud.

Breng de soep op smaak met zout en peper en wat mosterd. Roer er ook de roomkaas door de soep zodat hij extra romig wordt. Serveer met stukjes knapperige ham.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.