Pilav van quinoa met knoflookgarnalen

Schotel met Quinoa met veel groenten en erop in knoflookolie gebakken garnalen.

Eindelijk overstag! Ik moest het toch een keer proberen, quinoa, en het resultaat viel niet tegen. Ik was van plan een pilav te maken, een rijstgerecht met groenten en kruiden met lekker grote garnalen in knoflook gebakken. In plaats van de rijst heb ik nu de quinoa gebruikt. Quinoa (spreek uit Kien-wah) komt uit Zuid-Amerika en is het zaad van een plant, maar het is geen graan. Het zit boordevol goede stoffen, eiwitten, aminozuren, vitamines en mineralen.

Dit gerecht vergt wat voorbereiding, dus wellicht iets voor een regenachtige zondagmiddag. Deze pilav kan zowel warm als koud gegeten worden.

Ingrediënten:
Pilav
50 gr quinoa
100 gr bouillon gemaakt van de schalen van de garnalen
2 blaadjes laurier
½ ui
200 gr verse tuinbonen (wellicht werkt het ook met diepvriesbonen)
1 wortel
2 tomaten uit blik
2 groene asperges
½ citroen

Garnalen
250 gr grote ongekookte diepvries garnalen
4 tenen knoflook
flinke scheut olijfolie
25 ml droge witte wijn
25 ml garnalenbouillon

Bereiden: (ongeveer 1 ½ uur, waarvan 1 uur voorbereiding)
Voorbereiden:
Leg de garnalen in ruim koud water om langzaam te ontdooien.

Kook de tuinbonen kort in water zonder zout. Giet ze af en leg ze direct in ruim koud water om af te koelen. Verwijder daarna het harde vel van de tuinbonen, je krijgt zo de zogenaamde dubbel gedopte bonen. Heel zacht van structuur maar met de volle smaak van tuinbonen.

Pel de garnalen, maar laat de kop zitten. Verwijder het darmkanaaltjes, dit is het donkere lijntje aan de onderzijde van het beestje. Je kunt ze met een scherp mesje aanprikken en dan voorzichtig uit de garnaal trekken. Bewaar de schalen van de garnalen.

Kook 200 ml water en schenk dit op de garnalenschillen in een steelpannetje. Roer goed door en laat nog even de kook erover gaan. Laat de bouillon rustig trekken. Zeef de bouillon vlak voor je het gerecht gaat afmaken. Breng op smaak met zout en peper.

Snipper de ui. Schil de wortel en de asperges en snij ze in schijfjes. Pers het sap uit de halve citroen. Spoel de quinoa in een zeef onder stromend koud water. Hak de tomaten fijn en laat het meeste sap eruit lopen.

Schil de tenen knoflook en plet ze onder de platte kant van het koksmes.

Afmaken:
Doe wat olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui samen met het laurierblad zonder de ui te laten kleuren. Als de ui glazig wordt voeg dan de wortel en asperge toe en laat deze in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar stoven.

Voeg de quinoa toe en laat deze gedurende een minuut of 2 meebakken. Voeg dan de tomaten toe, het citroensap en 100 ml van je garnalenbouillon. Zet de deksel op de pan en laat op een heel zacht vuurtje 15 tot 20 minuten koken tot de quinoa gaar en zacht is.

Verwarm, 10 minuten voor het einde van de kooktijd van de pilaf, een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de geplette knoflook even om en om zodat deze hun smaak aan de olie afgeven. Bak de garnalen in de olie tot ze mooi roze wijn, een paar minuten aan elke kant. Bak ze niet te lang, dan worden ze taai. Blus de garnalen af met een scheutje witte wijn en een beetje van de bouillon.

Als de quinoa gaar is roer dan de tuinbonen er door en laat nog een minuut of 2 doorwarmen.

Schep de pilav op een schaal en schik er de garnalen over. Je kunt het nu direct opdienen of tot de volgende dag in de koelkast bewaren en dan als koude salade serveren.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.