Anijssiroop

Glas frisse anijsdrank gemaakt van suiker- en alcoholvrije siroop.

Ik ben niet zo’n limonadedrinker. Ik vind het snel te zoet, maar er is een uitzondering; anijslimonade. Een beetje zoiets als pastis maar dan zonder alcohol, dat vind ik heerlijk. Lang geleden heb ik in Frankrijk wel eens zo’n fles siroop weten te bemachtigen, maar ja, Fransen zijn nu eenmaal gek op dat drankje dus loont het de moeite een alcoholvrije variant op de markt te brengen. Hier in Portugal behoort dat anijsdrankje niet tot het nationale erfgoed en moet je het met een lantaarntje zoeken. Genoeg reden om zelf eens te gaan experimenteren en ik moet zeggen, ik ben best tevreden met het resultaat. Niet alleen alcoholvrij maar ook nog eens suikervrij, dan kun je nog eens een glaasje nemen.

Ingrediënten:
1½ l water
250 gr stevia
sap van ½ citroen
20 gr steranijs
1 el venkelzaad gemalen
15 gr anijszaad
2 stokjes zoethout

Bereiden:
Breng het water aan de kook en los hierin de stevia op. Roer er de rest van de ingrediënten door en laat het op een zacht vuurtje rustig inkoken tot twee-derde van de hoeveelheid (circa 1 liter vocht over). Giet het mengsel, dat er inmiddels wat modderig en niet smakelijk uitziet in een grote pot en laat het nog 14 dagen trekken. Schud de pot eens per dag om.

Na 14 dagen kun je de vloeistof zeven door een natte fijne doek om zo de zaadjes, anijs en zoethout te verwijderen.

Schenk een beetje siroop in een glas met veel ijskoud water en geniet van je suiker- en alcoholvrije variant van een goed glas pastis. Santé!

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.