Bloemkool met gehakt ovenschotel

Ovenschotel van gehakt, aardappelpuree en bloemkool met een kaassaus.

Op de een of andere wonderlijke wijze heb ik ooit geleerd dat bij een ovenschotel het vlees op de bodem gaat, dan de groente en tot slot de aardappelpuree. Al dan niet met een korstje van kaas of paneermeel en boter. Bij deze bloemkoolschotel gooi ik de volgorde om, omdat ik een lekkere pittige kaassaus maak die ik het liefst op de bloemkool heb, terwijl ik de jus op mijn aardappelpuree wil. Je kunt deze schotel ruim van te voren maken en dan nog even in de oven opwarmen. Makkelijk als de familie blijft eten.

Ingrediënten: (4 personen)
300 gr gehakt
500 gr bloemkool
500 gr aardappelen
½ rode paprika
3 teentjes knoflook
1 middelgrote ui
1 el gehaktkruiden
20 gr boter
20 gr bloem
200 ml melk + een scheutje
125 pittige geraspte kaas
1 el roomkaas, crème fraîche of boter, of een scheutje slag- of kookroom

Bereiden: (circa 30 minuten + oventijd)
Schil de aardappelen en zet deze, met een teentje knoflook, op in koud water.
Maak de bloemkool schoon en kook de roosjes gaar in ongeveer 10 minuten.
Snipper de ui, knoflook en paprika. Bak het gehakt in een wok of koekenpan bruin en voeg de ui, knoflook en paprika toe. Roer ook de gehaktkruiden er door en laat de groenten garen. Proef op smaak.

Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en maak samen met de meegekookte knoflook een puree met een scheutje melk en een eetlepel roomkaas of ander smeuïg product. Breng op smaakt met zout en peper.

Smelt in een pannetje met dikke bodem de boter en voeg er dan de bloem ineens aan toe. Klop met een garde goed dooreen en laat de bloem garen. Als het mengsel naar verse koekjes ruikt giet je ongeveer de helft van de melk toe en mixt goed met een garde zodat er geen klontjes komen. Als het prutje klontloos bijna aan de kook is, voeg je de rest van de melk toe. Breng de saus nu al roerend aan de kook. Leg de garde weg en voeg de geraspte kaas toe. Schep het mengsel rustig om op een zacht vuurtje zodat de kaas de kans krijgt mooi te smelten.

Neem nu een ovenschaal en maak een laagje aardappelpuree op de bodem. Giet daarover het gehaktmengsel. Leg nu de bloemkoolroosjes met de bolle kant naar boven op het gehakt. Druk ze voorzichtig wat dieper in onderste lagen. Schenk nu de kaassaus over de bloemkool zodat alle bloemkool bedekt is. Verdeel eventueel nog wat extra geraspte kaas over de bovenkant.

Oven:
Ga je nu direct verder dan hoef je de ovenschotel alleen nog maar even onder de grill te plaatsen zodat het bovenste korstje wat bruin kleurt. Je kunt dit eventueel ook doen met een oven met alleen bovenwarmte.

Heb je de ovenschaal van te voren gemaakt, dan moet deze eerst opwarmen. Verwarm dan de oven voor op 180 °C en laat hem daar 20 minuten opwarmen. Zet op het laatst ook even de grill aan voor het mooie bruine korstje.

Bewaar deze pin op Pinterest.

One comment

  1. Prima, maar wel tijdrovend recept. Helaas is deze maaltijd in het honderd gevallen door 1 ingrediënt wat er niet in moet…..1 el gehaktkruiden. Hierdoor werd de maaltijd zooooo zout, dat we het weg hebben moeten gooien!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.