Gemberkoek met stemgember en pecannoten

Rijkgevulde koek met eigengemaakte stemgember en pecannoten.

Met een paar volle potten eigengemaakte stemgember in de kast kan ik wel weer eens zo’n fijne gemberkoek maken voor manlief. Het is een variatie op de parelkandijkoek, maar door de gember krijgt de koek weer een heel eigen ‘volwassen’ smaak.

In het recept kom je gerstemout tegen. Ik voeg dat graag toe aan donkere ontbijtkoek of donker brood. Het heeft een lichtzoete karamelsmaak en wordt ook wel als koffievervanger gebruikt. Hier in Portugal koop je het bij de koffie afdeling onder de naam Cevada. Het heeft een beetje een karamelsmaak. In Nederland kun je dit waarschijnlijk wel krijgen in de bio-winkel.

Ingrediënten:
150 gr zelfrijzend bakmeel
50 gr roggemeel
150 gr donkerbruine suiker
1 tl bakpoeder
1 el koekkruiden
2 tl gerstemout
1 tl zout
1 dl hete melk
3 volle eetlepels gemberstroop
1 groot ei
100 gr stemgember
60 gr pecannoten

bakblik van ongeveer 24 cm lang

Bereiden: (90 minuten waarvan 60 minuten in de oven)
Verwarm de oven voor op 160 °C

Doe de eerste 7 droge ingrediënten bij elkaar en roer goed door. Verwarm de melk en los hierin de gemberstroop op. Roer alles goed door elkaar eventueel met gebruik van de keukenmachine met de bisschopshaak. Voeg ook het ei toe en laat even goed een minuut of wat doordraaien tot een plakkerig modderdeeg. Voeg helemaal op het laatst nog de stemgemberstukjes en de pecannoten toe. Roer ze kort door het beslag.

Boter een siliconen cakevorm in of bekleed een normaal metalen cakeblik met bakpapier. Schenk hierin het beslag.

Plaats de vorm in het midden van de oven en bak de ontbijtkoek in ongeveer 1 uur gaar. Wanneer je een houten satéprikker in de koek steekt moet deze er droog uitkomen. Laat de koek afkoelen en verpak de koek in aluminium folie (plakkerige variant) of een papieren zak.

Bewaar deze pin op Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.