Zelf chips maken

Heerlijk knapperige chips die je zelf hebt gemaakt.

Portugezen zijn net als wij Nederlanders en Belgen gek op gefrituurde aardappels. Natuurlijk in de vorm van frietjes, maar ook gefrituurde aardappelblokjes en aardappelschijfjes, chips dus. Wanneer je bij een kraam op de markt gegrilde kip gaat eten serveren ze daar vaak gewoon een zak chips bij. In een restaurant serveren ze ze soms wel vers; ‘batatas fritas às rodelas’ oftewel patat friet in plakjes. Je kunt ze verrassend eenvoudig zelf maken. Je hebt er wel een mandoline voor nodig, en dan bedoel ik niet het bekende muziekinstrument van Mien, maar zo’n plastic schaaf met een vlijmscherp mesje erin waarmee je de aardappel in ragfijne plakjes kunt snijden.

Ingrediënten:
1 of 2 aardappelen
frituurolie
zout of frietkruiden naar smaak

Bereiden: (circa 20 minuten)
Schil de aardappelen en snij ze op de mandoline in heel dunne plakjes. Was de plakjes in ruim water en leg ze tussen twee schone theedoeken om ze goed te drogen.

Verwarm het frituurvet tot 170 °C. Gooi een voor een de plakjes aardappel in het vet, niet teveel tegelijk (in mijn pannetje doe ik er 15 tegelijk). Laat ze een minuut of 3 garen en schep ze uit de olie. Herhaal dit tot alle schijfjes zijn voorgebakken.

Warm nu de olie door tot 180 °C en bak alle chips in eenmaal af tot ze bruin en knapperig zijn. Bestrooi indien gewenst met zout of frietkruiden.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.