Ouderwetse boterkoekjes

De kristallen koekjesschaal van mijn schoonmoeder vol met ouderwetse roomboterkoekjes.

Ik vind achterin mijn oude kookboek een kladpapiertje met wel een heel summier recept voor koekjes. Suiker, boter en bloem in een verhouding 2:3:4 + ei – Oven 180 °C – 20 minuten. Ik kan het handschrift niet echt thuisbrengen en het lijkt me een recept voor zandkoekjes ofzo. Vooruit, we gaan het proberen….. Het huis vult zich uiteindelijk met een verrukkelijke lucht van gebakken koekjes en jawel hoor! Het blijken die heerlijke roomboterzandkoekjes te zijn zoals ik ze me uit mijn jeugd herinner.

Ingrediënten: (circa 60 stuks)
100 gr basterdsuiker
150 gr boter
200 gr bloem
1 tl citroenzeste
1 drupje vanille-essence
½ ei
snufje zout

Bereiden: (15 min + ½ uur rusten + 20 min oven)
Mix alle ingrediënten op kamertemperatuur tot een romig koekjesdeeg. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad tot enkele rolletjes met een doorsnee van ongeveer 3 cm. Ik heb de rolletjes even door de kristalsuiker gerold zodat ze minder plakkerig zijn.

Leg de rolletjes in de ijskast om de boter weer hard te laten worden. Verwarm de oven voor op 175° C (hete lucht). Neem de rolletjes uit de ijskast en snij er plakjes van ongeveer 1 – 1½ cm dikte van. Leg de plakjes plat op een ingevet bakblik of bedek je bakblik met bakpapier. Hou wat ruimte tussen de koekjes omdat ze wat uitlopen.

Bak ze lichtbruin in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster en smullen maar.

Dit recept is ook uitermate geschikt om te maken met kinderen. Rol de rol deeg ook eens door suiker met kaneel of bestrijk met gembersiroop en rol dan door bruine basterdsuiker.
Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.