Tzatziki

Schaalte romige tzatziki.

Ik ken mensen die speciaal voor deze saus naar een Grieks restaurant gaan. Bordenvol gaan erdoor. Een goed tzatziki is romig maar niet vet, zacht en niet wrang en zeker niet waterig. Het is niet moeilijk een goede saus te maken, maar neem er genoeg tijd voor.

Ingrediënten:
300 ml dikke Griekse yoghurt
½ komkommer
1 grote of 2 kleinere teentjes knoflook
1 el olijfolie
½ tl zout
Optioneel: enkele blaadjes munt/een takje dille/1 el citroensap/zwarte peper/bieslook

Bereiden: (circa 20 minuten + 4 uur uitlektijd en 4 uur rusten)
Schep de yoghurt in een met kaasdoek beklede zeef en hang deze boven een kom. Laat de yoghurt zeker 4 uur uitlekken.

Was de komkommer. Gebruik je een ‘Nederlandse komkommer’ zo een met een zachte kern waarin de zaadjes zitten, snij deze dan overlangs open en lepel deze zaadjes uit de het midden. Een Portugese komkommer is veel steviger en heeft geen zachte zaadlijst dus deze kun je zo in zijn geheel gebruiken. Rasp de komkommer op een grove rasp en laat het in een tweede zeef ook goed uitlekken. Zet er een schoteltje op met een gewicht om zoveel mogelijk vocht uit de komkommer te krijgen. Laat beiden zo’n 4 uur uitlekken.

Pel de teen knoflook en rasp hem fijn op een knoflookrasp. Schep de uitgelekte yoghurt in een kom en vermeng deze met de olijfolie, het zout en de knoflook. Schep ook de uitgelekte komkommer door de saus en zet hem daarna minstens 4 uur maar liever een hele nacht in de koelkast om te rusten. De smaken zullen aanmerkelijk beter worden.

Tot slot kun je vlak voor je de saus serveert deze, afhankelijk van je smaak, nog afmaken met wat fijngehakte munt of fijngehakte dille, wat citroensap of een andere smaakmaker.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.