Perfect gebakken champignons met knoflook

Schaaltje gebakken champignons met knoflook en peterselie.

Goed gebakken champignons zijn zo heerlijk. Op toast, in een omelet gevouwen, bij een biefstukje of in een risotto. Toch is het resultaat niet altijd wat je ervan verwachtte, en dat verbaasd me niets als ik sommige sites lees met instructies over hoe champignons te bakken.

Schoonmaken:
Daar zijn alle sites het wel over eens. Paddenstoelen zijn net sponsjes, ze zuigen zich vol met water of vet/olie zodra ze ermee in aanraking komen. Dat is de reden waarom je champignons niet moet wassen. Borstel ze schoon met een kwastje en snij het onderste donkere stukje van het voetje. Kleine champignons kun je bakken zonder te snijden. Eigenlijk is dat het lekkerst, de smaak blijft in de champignon. Zijn ze wat groter snij ze dan in helften, kwarten of plakjes.

Olie of boter:
Zoals ik al zei, ze zuigen zich vol. Als je niet zit te wachten op een machtige vette hap gebruik dan vooral niet teveel olie of boter. Zorg dat de olie loeiheet is als je de champignons toevoegt, dan schroeien ze dicht en blijft het vocht in de champignons. Gebruik dus een olie die heel heet mag worden, een zonnebloem- of arachideolie en geen olijfolie. De laatste verbrandt bij de hoge temperatuur die je nodig hebt om de champignons goed te bakken. Om dezelfde reden gebruik je geen boter. Voor de lekkere smaak kun je een klein klontje boter tijdens de laatste 5 minuten toevoegen.

Bakken:
Als je niet veel vetstof gebruikt moet je de champignons in beweging houden. Dit gaat het best door ze in je koekenpan om te schudden. Dit vereist wat oefening maar als je de slag eenmaal te pakken hebt is het simpel.

Zorg ervoor dat je een koekenpan neemt die groot genoeg is zo dat alle champignons naast elkaar op de bodem passen. Een wok is in dit geval dus minder geschikt.

Laten we ze maar eens gaan maken.

Ingrediënten:
150 gr champignons
1 teentje knoflook
beetje zonnebloem- of arachideolie
beetje zout & zwarte peper
klein klontje roomboter (optioneel)
fijngehakte peterselie

Bereiden: (circa 20 minuten)
Maak de champignons schoon zoals hierboven beschreven. Pel het teentje knoflook en plet het fijn of snij het in grove plakjes.

Neem een geschikte koekenpan en giet net zoveel olie in de pan dat de bodem ermee bedekt is. Zet de pan op hoog vuur en wacht tot de olie gaat ‘rillen’. Je ziet dat de olie zich terugtrekt van de kanten en je ziet heel fijne rimpeltjes op het oppervlak.
Voeg in een keer de champignons toe. Ze zullen sissen in de hete olie. Schud de champignons direct goed om zodat ze rondom met olie zijn bedekt.

Temper het vuur het vuur een beetje en blijf de champignons omschudden tot ze mooi gaan kleuren. Je zult zien dat het vocht dat uit de champignons komt direct verdampt zodat ze niet liggen te stoven in hun eigen vocht. Ook lekker maar dat zal ik in een ander receptje wel eens behandelen.

Na ongeveer 10 minuten, als de champignons al redelijk gekleurd zijn, voeg je het teentje knoflook en het kleine klontje roomboter toe. Die roomboter is voor extra smaak. Je kunt nu ook wat tijm toevoegen als je dat wilt. Strooi ook wat zout over de champignons en een paar draaien uit de pepermolen. Bak ze nog 5 minuten door onder voortdurend omschudden.

Serveer de champignons met wat fijngehakte peterselie of gebruik ze in een ander gerecht dat gebakken champignons vereist.

Bewaar deze pin op Pinterest.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.