Kip in zoetzure gembersaus

Kip in zoetzure gembersaus met witte rijst en atjar tjampoer.

Hoewel het leven hier in Portugal me bijzonder goed bevalt, zowel qua klimaat als qua eten, heb ik af en toe zo’n zin in een Indonesische maaltijd. Manlief, die geen Nederlandse roots heeft, heeft daar veel minder mee, maar hij eet smakelijk mee. Deze keer werd het kip, in een lekkere saus die wel een beetje doet denken aan die van de babi pangang. Niet moeilijk om te maken.

Ingrediënten:
½ kip in delen (gaar of rauw*)
1 kleine ui
3 teentjes knoflook
4 cm verse gemberwortel
1 tl sambal
2 el tomatenpuree
1 el bruine suiker
1 el azijn
25 gr boter (gebruik olie voor koemelkvrij dieet)
25 gr bloem
250 ml kippenbouillon
½ tl laos
½ tl ketoembar (korianderzaad)
1 tl sereh (citroengras)
klein stukje trassi of een scheutje oestersaus

* bij rauwe kip ook wat zout, peper, boter en ketjap om de kip te braden. (geen ketjap gebruiken bij sojavrij dieet)

Bereiden: (Circa 45 minuten)
Heb je een rauwe kip, wrijf deze in met zout en peper en braad hem aan in en beetje boter. Blus dit af met water en ketjap. Laat op een zacht vuurtje garen.

Ga ondertussen verder met de saus. Schil de ui en de gemberwortel en pel de teentjes knoflook. Snij ze grof en hak ze vervolgens zo fijn mogelijk met een groentenhakker of blender. Het moet een pasta worden zonder al te veel klontjes. Voeg ook de sambal en de kruiden (laos, sereh en ketoembar) aan het mengsel toe en laat dit mee hakken. Voeg een beetje ketjap toe als het mengsel te droog blijft.

Smelt in een pannetje de klont boter en verkruimel hierin het stukje trassi. Bak vervolgens het ui mengsel op zacht vuur om aanbranden te voorkomen. Voeg de bruine suiker toe en laat dit wat karamelliseren. Roer de tomatenpuree goed door de saus en kook even. Voeg nu ineens de bloem toe en roer dit goed door. Laat gedurende een minuut of 2 de bloem garen en voeg dan een deel van de kippenbouillon toe. Roer goed om klontjes te voorkomen. Als de bouillon is opgenomen, voeg dan meer bouillon toe onder voortdurend krachtig roeren. Ga hiermee door tot de bouillon op is en de saus mooi glad. Voeg dan een eetlepel azijn toe en breng de saus op smaak met zout of ketjap.

Haal de kip van de botjes en voeg het vlees bij de saus. Heb je gaar kippenvlees, bijvoorbeeld van de grill, gebruikt laat dan het vlees zeker een uurtje in de saus staan alvorens die te serveren, dan kan de smaak van de saus beter in het vlees trekken. Lekker met witte rijst en atjar tjampoer.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.