Marsepeintruffels

'Truffeltjes' van marsepein met een koffiesmaakje.

Het heerlijk avondje is weer in aantocht. Naast pepernoten strooit de goedheiligman van oudsher ook met suikergoed en marsepein. Goede marsepein is eigenlijk een soort amandelspijs maar dan met wat meer suiker. Gepelde witte amandelen worden samen met suiker en een eiwit gedraaid tot een plakkerige zoete massa. Hoe fijner de suiker, hoe gladder de marsepein. Zelf vind ik een wat korrelige structuur fijner, dan heb je nog wat te kauwen. Deze truffels heb ik een beetje mokka smaak gegeven en lekker in de cacao gerold. Wedden dat ze op zijn voor ik mijn schoen gezet kan hebben?

Ingrediënten: (ongeveer 45 truffels)
250 gr blanke amandelen
300 gr suiker (hoe fijner de suiker, hoe gladder de marsepein)
1 eiwit
½ tl zout
2 tl fijngemalen oploskoffie
1 tl koffie-essence
2 el koffielikeur (optioneel)
10 gr cacaopoeder
20 gr poedersuiker

Bereiden: (Circa 30 minuten + een nacht rusten)
Ik heb heel fijne kristalsuiker genomen, zogenaamde caster sugar. Natuurlijk kun je ook basterdsuiker of zelfs poedersuiker gebruiken.
Doe de suiker, met de amandelen, de oploskoffie en het zout in de hakmolen van je keukenmachine. Maal het met korte stoten tot de amandelen in stukjes gebroken zijn. Het schijnt dat wanneer je de machine direct op vol vermogen zet de olie uit de amandelen slaat en het klonterig wordt. Op het laatst kun je de machine wel op vol vermogen laten draaien. Voeg het eiwit en de koffie-essence toe en eventueel, als je dat lekker vindt, ook de koffielikeur. Mocht de massa nog geen pakkende massa zijn, voeg dan ook nog een paar druppels water toe.

Kneed de marsepein tot een stevige rol en leg deze, in plastic folie verpakt, een nachtje in de koelkast te rusten.

Zeef de volgende dag de poedersuiker met het cacaopoeder samen. Vorm balletjes van de marsepein ter grootte van soepballetjes en rol deze door het suiker/cacaomengsel.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.