Koophulp – Schaal- en schelpdieren

Een schaal vol heerlijk zeefruit.

Wat mij betreft zijn schaal- en schelpdieren het lekkerste uit de zee, en ik ben niet de enige die deze mening is toegedaan. Ik heb de meeste soorten hier in Portugal voor het eerst gegeten, het aanbod is zo groot. Ook hier is marisco, zoals het zeefruit hier heet, over het algemeen tamelijk prijzig, maar in de betaalbare sector vind je bijvoorbeeld venusschelpjes, kokkels, mosselen en garnalen. Wanneer je marisco gaat kopen of eten zijn er een paar termen die handig zijn als je er de betekenis van weet:

Schelpen of garnalen worden met of zonder schaal aangeboden, com cascas ou sem cascas,
Gepelde schelpen of de vruchten van de St Jacobsschelp worden miolo genoemd,
Krabben en kreeften worden soms in delen aangeboden; bocas (scharen), patas (poten), peitos (lijfjes) en rabos (staarten),
Krabben en kreeften worden levend verkocht (marisco vivo) of bevroren (congelado),
Garnalen en gamba’s zijn rauw (cru) of gekookt (cozido).

Over kreeften, langoustines en langoesten bestaat heel veel verwarring. Niet alleen heten bijvoorbeeld langoustines in Italië scampi, terwijl de Nederlandse scampi diepzeegarnalen zijn. Ook in Portugal is er veel verwarring over de verschillende namen. Een kreeft zoals wij die kennen is een dier dat in leven een donkere kleur heeft, grote scharen en 10 poten. Dit dier heet in het Portugees een lavagante. Maar hier worden ook kreeften verkocht die lichter van kleur zijn, geen scharen hebben, maar twee heel lange gebogen antennes op de kop. Dit is een lagosta. Tot slot is er de lagostim, een rozige rivierkreeft met scharen en antennes.

Het verschil tussen garnalen en gamba’s is hetzelfde als in Nederland en België en wordt voornamelijk bepaald door de grootte van het dier, over het algemeen kun je zeggen dat garnalen kleiner zijn dan gamba’s, met uitzondering dan van de tijgergarnaal die wel een centimeter of 40 kan worden. Ik zou zeggen gewoon kopen wat er goed uitziet, zijn ze diepgevroren en grijs, dan zijn ze rauw ingevroren, diepgevroren en roze diertjes zijn eerst gekookt.

Tot slot de Delicias do Mar – dit heet in het Nederlands Surimi. Hoewel het wellicht lijkt op het vlees uit de pootjes van de koningskrab, heeft het met zeefruit niets te maken. Wikipedia zegt er het volgende over:

“Het vlees van vis en van landdieren (restproducten) wordt eerst fijngehakt. Daarna kan het eventueel meerdere keren gespoeld worden om ongewenste geurtjes te verwijderen. Het resultaat wordt vervolgens gestampt, verpulverd en omgevormd tot een gelatineachtige pasta. Afhankelijk van de gewenste textuur en smaak van het eindproduct, wordt deze pasta gemengd met verschillende toevoegingen zoals zetmeel, eiwit, zout, plantaardige oliën, sorbitol, suiker, soja-eiwit, kruiden en smaakstoffen.”

amêijoavenusschelp
berbigãokokkel
burriéalikruik
búziozeeslak
camarãogarnaal
camarão tigretijgergarnaal
canilhabrandhoren (soort zeeslak)
canivetesmesschede
carabineirosrode diepzee garnaal
caranguejo/caranguejolakleine krab
castanholas do marmarmerschelp
gambãogamba
lagostakreeft zonder scharen
lagostimrivierkreeft
lambujinha/lamejinhakleine venusschelp
lavagantekreeft grote scharen
lingueirão/carnivetemesschede/mesheft
mexilhãomossel
navalheirafluwelen zwemkrab
ostraoester
percebeseendenmossel
santolagrote spinkrab
sapateirakrab
vieira (miolo de)jacobsschelp

Meer KOOPHULP zien? Klik op deze link voor een volledig overzicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.