Komkommerhapje met faja lobi

Veganistisch, koolhydraatarm hapje met heel pittige pindakaas en een tipje hot-ketchup.

Tijdens mijn studententijd in Rotterdam kwam ik in aanraking met de hete Surinaamse pindakaas van Faja Lobi. De betekenis van de naam, vurige liefde, sprak me zo aan, dat ik jaren heb gedacht dat Surinaamse pindakaas vurige liefde heette. Helaas, sinds kort ben ik er achter dat Faja Lobi de Conimex van de Surinaamse keuken is. Naast pindakaas maken ze ook allerlei kruidenmengsels voor andere gerechten. Toch blijft hier in huis de woorden faja lobi synoniem voor de pittige pindakaas met sambal.

Aangezien ik al jaren geen potje ervan heb gekocht, ben ik de exacte smaak ervan vergeten. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan met pinda’s en specerijen. Het resultaat is een pittige pindakaas die het prima doet op een toastje gemaakt van komkommer met een tipje hot ketchup erbovenop. Je hebt dan een borrelhapje dat niet alleen vegetarisch is, maar ook nog eens koolhydraatbewust. Maak de pindakaas zo pittig als je zelf lekker vindt, maar vergeet niet de kinderen te waarschuwen om het niet te dik op een boterham te smeren.

Ingrediënten:
Voor de pindakaas:
500 gr gezouten pinda’s
1 tl knoflookpoeder
2 tl uienpoeder
1 tl tamarindepasta
1 tl gemberpoeder
1 dessertlepel ketjap manis
2 el sesamolie
1 el kokosolie
1 el arachideolie
1 el sambal trassi
2 el sambal oelek (meer of minder naar smaak)

En verder:
1 komkommer
hot ketchup

Bereiden: (Circa 30 minuten)
Rooster de pinda’s in een hete koekenpan tot ze gaan bruinen. Laat ze een minuut of 10 afkoelen. Maal de pinda’s in je blender of keukenmachine met hakmessen samen met de knoflook-, gember- en uienpoeder. Voeg direct ook de tamarindepasta, de ketjap en de sesamolie toe. Het malen van de pinda’s duurt een minuut of 10. Controleer zo nu en dan de substantie en voeg de kokosolie toe en de arachideolie tot het een smeuïge massa wordt. Voeg dan de sambal toe en laat een en ander goed door malen. Proef naar smaak, het mag pittig zijn of een nabrandertje hebben, maar overdrijf niet, het moet smaak houden.

Bewaar de pindakaas in een schone pot in de koelkast.

De hapjes:
Was de komkommer en snij deze in plakjes van ongeveer 1 cm dikte. Neem met een theelepeltje een beetje van het zachte gedeelte uit het midden. Vul het kuiltje op met een mooi bolletje ‘faja lobi’. Breng een druppel hot-ketchup in top en je kunt de hapjes presenteren.

N.B. Ben je meer van de melba toastjes? Smeer dan eens een toast je in met ‘faja lobi’, plakje komkommer erop en die druppel hot-ketchup. Deze versie kun je overigens geen uren van te voren klaarmaken, de toastjes worden slap.

Pinterest-Komkommer-met-faja-lobiBewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.