Perenslof met veenbessen, walnoot en karamelsaus

Geen appelstrudel maar een perenslof. Gevuld met cranberrycompote en walnoten overgoten met karamelsaus.

We kennen natuurlijk allemaal de ‘apfelstudel’ met warme vanillesaus. Heerlijk op een gure winterdag, maar wist je dat een perenslof ook heel erg lekker is, zeker als je er wat van je eigengemaakte veenbessencompote bij doet en een handje walnoten. Ik maak het mezelf niet moeilijker dan nodig is en gebruik kant en klaar bladerdeeg dat hier op een grote rol wordt verkocht. Gebruik je van die ingevroren velletjes, maak er dan een mooie rechthoek van, minstens 2 velletjes breed en 6 velletjes lang. Plak de randjes met een beetje ei op hun plaats.

Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg (275 gr)
2 handpeertjes (ik gebruik de lokale pera rocha)
2 el veenbessencompote
30 gr walnoten
2 el lichtbruine basterdsuiker (açucar mascovado)
1 tl koekkruiden
1 tl maïzena
1 ei
1 el kristalsuiker
beetje heldere karamelsaus

Bereiden: (circa 15 minuten + 16 minuten in de oven)
Verwarm de oven voor op 225 °C
Schil de peertjes, snij ze door de helft en verwijder met een scherp mesje het klokhuis. Snij de peer helften in dunne plakjes.
Meng de suiker met de maïzena en de koekkruiden.
Druk de walnoten fijn.
Klop het eitje los met een vork.

Rol het bladerdeeg uit op een vel bakpapier. Leg het met de lange kant naar je toe. Leg een laagje perenplakjes op het bladerdeeg zoals in de afbeelding. Strijk hierover de veenbessencompote en verdeel de walnoten erover. Strooi het suikermengsel erover.

Vouw nu met behulp van het bakpapier de kant die het dichtst bij je ligt over de vulling. Bestrijk het bladerdeeg, zowel bovenop als het deel achter de vulling met het eimengsel. Rol het pakketje nu verder op met behulp van het bakpapier. Zorg dat de naad aan de onderzijde komt.

Bestrijk de bovenzijde van de slof met ei en strooi er dun een beetje kristalsuiker overheen. Snij met een scherp mesjes sneetjes in de bovenzijde zodat de stoom kan ontsnappen.

Bak de slof in de hete oven gaar in ongeveer 16 minuten. Laat op een rooster afkoelen. Je kunt nu wat heldere karamelsaus over de slof druppelen voor de finishing touch.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.