Heldere karamelsaus (met KOOK-video)

Glasheldere karamelsaus om te gebruiken als topping over taart, ijs en pudding.

Er zijn talloze recepten voor karamelsaus in omloop. Vreemd genoeg zijn de Nederlandse recepten eigenlijk altijd met hetzij boter, hetzij slagroom. Hierdoor krijgt de saus een toffee achtige kleur en is hij beperkt houdbaar. Hier, in Portugal, is de karamelsaus helder. Hij wordt gebruikt in allerlei toetjes, bij pudding, bij zoet gebak enzovoort. Doordat er alleen suiker en water is gebruikt is de saus nagenoeg eindeloos houdbaar. Overigens is een lepeltje van deze saus in de koffie ook ongelofelijk lekker! Met behulp van deze kookvideo kun je zien dat het lang niet zo moeilijk is als het lijkt. Je moet er alleen even bijblijven!

Ingrediënten:
1 kopje kristalsuiker
½ kopje bronwater
1 tl witte azijn

Bereiden: (ongeveer 30 minuten)
Roer de suiker los in het water met de azijn. De azijn voorkomt dat de suiker gaat kristalliseren. Je zult er in het eindresultaat niets meer van proeven.

Gebruik liefst een pannetje met een heldere bodem zoals bijvoorbeeld RVS zodat je de bruining van je suikerwater goed in de gaten kunt houden.

Zet je pannetje op een klein vuurtje. Roer nog eenmaal goed door en roer daarna niet meer. Rondwalsen is voldoende.

Als de bellen dikker en trager worden is het water verdampt en begint het karamellisatie proces. Blijf nu bij je pannetje staan! De kleur begint langzaam van transparant naar bruin om te slaan. Is de juiste kleur bereikt zet dan het vuur uit.

In het filmpje verdun ik de saus pas met water nadat ik het in het potje heb geschonken, dit was om je beter te laten zien wat er gebeurt. Je kunt er ook voor kiezen wat kokend water bij je karamel in je pannetje te schenken. Pas echter wel op! De suikeroplossing is echt loeiheet en kan spatten als je er water bij giet. Hoe kouder het water hoe meer het spat. Roer de karamel goed door het water en je saus is klaar.

Schenk het in en gesteriliseerd potje of flesje, het is zeker een jaar houdbaar buiten de koelkast.

Bewaar deze pin op Pinterest.

One comment

  1. Bedankt voor de duidelijke uitleg en video. Ga dit zeker eens uitproberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.