Cheesecake limoen met kruidige kersenmoes

Drie minitaartjes op een rij gedecoreerd met bloemen uit de tuin.

Ik had nog een potje kersenmoes staan van vorig jaar, lekker kruidige jam met een tikje kruidnagel, kaneel en kardemom. Nu komen de nieuwe kersen weer op de markt dus tijd om die pot open te maken en te gebruiken. Hoe lekker is dat op een echte cheesecake. En dan natuurlijk met een bodem van Bastognekoeken. Die heerlijke bruine geribbelde koeken gemaakt met kaneel en kandijsuiker. Ik was zo blij toen ik ze bij de lokale supermarkt zag liggen dat ik direct aan dit recept moest denken. Ik gebruik Philadelphia Original als roomkaas en combineer dit met de zoete gecondenseerde melk. Het resultaat is een heel romige taart zonder gelatine.

Het recept is voldoende voor een taart in een springvorm van 20 cm doorsnede. Ik heb er 3 kleinere taartjes van gemaakt; 12, 10 en 8 cm doorsnede. Zo heb ik ook nog eens een taartje om weg te geven. Wil je een andere maat springvorm gebruiken, kijk dan hier op de omrekentabel voor de juiste ingrediënten.

Ingrediënten:
130 gram Bastognekoeken
45 gr roomboter
230 gr Philadelphia Original
1 blik gecondenseerde gezoete melk (397 gr)
120 ml slagroom
zeste van 1 kleine limoen
paar flinke lepels kersenjam
beetje citroensap

Bereiden: (circa 15 minuten + minimaal 4 uur opstijven)
Bekleed de bodem van je springvorm(en) met bakpapier en klem dan de ring dicht.

Maal de Bastognekoeken fijn in de keukenmachine. Smelt de roomboter en roer de koekkruimels hier doorheen. Stort de geboterde koekkruimels op de bodem van de springvorm en wrijf met de bolle kant van een lepel glad. Druk het goed aan zodat je staks een stevige bodem krijgt. Zet de springvorm koud weg.

Klop in je mixerkom met ballonmixer de slagroom lobbig. Je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen of met een gewone keukenmixer. Voeg dan de gecondenseerde melk toe en klop tot een luchtig mengsel. Voeg dan ook de Philadelphia toe en klop tot dit een stevige room is. Tot slot kun je er de zeste over raspen en doorroeren.

Stort de room op de bodem van je taart en zet deze minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Roer de kersenmoes of jam los in een steelpannetje en verwarm deze licht tot ze iets meer vloeibaar wordt. Voeg eventueel wat vruchtensap of citroensap toe naar smaak.

Snij de taart los van de rand met een scherp mesje en verwijder de ring. Smeer de kersenjam voorzichtig over de bovenzijde van de taart. Verwijder ook de bodem met bakpapier en serveer de taart, eventueel gedecoreerd met bloemen.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.