Omrekentabel springvormen

Bakken in kleine bakvormen, hoeveel heb ik nu nodig?

Ik bak regelmatig taartjes. Geen grote taarten voor een heel gezelschap, maar kleine taartjes, soms om weg te geven voor een verjaardag of zomaar omdat je iemand aardig vindt en soms voor onszelf voor bij de koffie. Gelukkig heb ik mini bakvormen, de kleinste is zelfs maar 10 cm in doorsnee. Daar bak ik een ienieminie taartje mee, net genoeg voor ons samen op een zondagmorgen. Mijn andere minivormpje is 12 cm, daar haal ik 4 kleine puntjes uit. Google loopt over van de recepten voor allerlei soorten taart, maar nooit voor een bakvormpje van mijn formaat. Op de site van Rutger van den Broek, de bakwinnaar van ‘Heel Holland Bakt’ uit 2013 staat een handige omrekentabel die helaas niet kleiner gaat dan 15 cm. Dus hierbij mijn eigen omrekentabel. Neem de bakvorm uit het recept en zoek dat op in de linker kolom. Kijk vervolgens naar de maat van jouw bakvorm en zoek die op in de bovenste rij. Op het kruispunt van de twee vind je de factor waarmee je de hoeveelheden uit je recept moet vermenigvuldigen.

Voorbeeld:
In het kookboek van de ‘Recepten huishoudschool Laan van Meerdervoort ’s-Gravenhage’ uit 1934 staat een recept voor appeltaart geschikt voor een bakvorm met een middellijn van 20 cm. De bakvorm die ik ga gebruiken is 12 cm. Ik vind dan de factor 0,36. Ik moet dus de ingrediënten voor het deeg uit het kookboek vermenigvuldigen met 0,36.

150 gr bloem wordt 150×0,36= 54 gr bloem
100 gr boter wordt 100×0,36= 36 gr boter
60 gr basterdsuiker wordt 60×0.36= 21,6 dus afgerond 22 gr basterdsuiker
½ ei …. In kookboeken wordt vaak uitgegaan van medium-size eieren die gemiddeld 55 gram wegen zonder schaal. Een half ei is dan zo’n 28 gram ei.
28 gram ei wordt 28×0,36= 10 gram ei

Nog een voorbeeld. In het ‘Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool‘ van mej. C.J Wannée uit 1910 staat een recept voor appeltaart geschikt voor een vorm van 24 cm doorsnee. Kijk ik in de tabel voor mijn 12 cm bakvormpje dan vind ik de factor 0,25.

300 gr bloem wordt 300×0,25= 75 gram bloem
200 gr boter wordt 200 x0,25= 50 gram boter
100 gr basterdsuiker wordt 100 x0,25= 25 gram basterdsuiker
1 ei=55 gr ei wordt 55 x0,25= 14 gram ei

Hiermee is tevens aangetoond dat ze in Den Haag tijdens de crisisjaren wat zuiniger waren dan zo’n 25 jaar eerder in Amsterdam. Overigens geldt voor zandtaartdeeg, zoals dit type deeg heet, dat door toevoeging van water of eiwit het deeg vaster, knapperiger en minder zanderig wordt en door het toevoegen van meer dooier of hele eieren wordt het deeg minder bros.

Bewaar deze tabel op Pinterest.

 

6 comments

 1. Super handig! Ik zat al vaak met dat probleem. Fijn dat ik nu dit hulpje heb.
  Jenny Wiggerts

  • Graag gedaan :)) Ik gebruik mijn eigen tabel ook heel vaak bij nieuwe receptjes.

 2. Fijn ! EINDELIJK een omrekentabel voor kleine hoeveelheden. Ik ben alleen, kleine snoeper en dús zoek ik (vaak tevergeefs) kleine recepten. Mooi dat ik nu iets kan gaan maken zónder over te houden (voor diepvries of vuilnisbak 🙁 ) …
  Maar even een (gekke?) vraag: geldt deze tabel voor alle recepten (b.v. quiche ook dus) of alleen voor taarten enz.?
  En nóg 1 dingetje : voorbeeld van diameter 24cm naar 12cm. Omrekenfactor is in de tabel 0.25. Maar de bakvorm is toch juist 1/2 zo klein? Dan zou ik logischerwijs het recept door 2-en delen. Een logica-foutje?
  Ben benieuwd naar je reactie, alvast hartelijk dank !

  • Laten we beginnen met te stellen dat rare vragen niet bestaan 🙂 Ja de omrekentabel geldt voor alles wat je in een ronde bakvorm of ovenschaal wilt maken, taart, quiche, ovenschotel, kwarktaart en ga zo maar door. Het is een omrekentabel voor de inhoudsmaat en daar zit hem ook de kneep. De 12 cm bakvorm heeft welliswaar een diamater die half zo groot is als die van 24 cm, maar de inhoud wordt berekend door Pi maal de straal in het kwardraat maal de hoogte van de vorm. Er even van uitgaand dat je de beide vormen precies vult tot zeg 5 cm hoogte (wat meestal niet zo is omdat een 24 cm vorm hoger is dan een van 12 cm) dan is de inhoud van de grootste vorm 2,26 liter terwijl in de kleinste iets meer dan een halve liter past. Vandaar dat een omrekentabel zo handig is.

 3. De baktijden blijven wel hetzelfde? Dit overigens meteen op meerder borden gepind. Zooo handig!

  • Ha Karin, ja de baktijden blijven wel zo ongeveer gelijk. Misschien als je van een mega grote springvorm ineens een 11 cm vorm gaat gebruiken dat je taartje eerder klaar is. Een oogje houden op de oven kan in dat geval geen kwaad 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.