Kokosmelk maken van geraspte kokos

In Nederland had ik altijd wel een blok santen in de koelkast liggen. Als ik dan in een gerecht wat kokosmelk nodig had, sneed ik een stukje santen af, loste dit op in water en klaar is Kees. Hier in Portugal verkopen ze geen santen. Wel hebben ze blikjes of pakjes kant en klare kokosmelk. Het probleem is allen dat als je voor slechts 2 personen kookt, zo’n blik of pakje al snel veel te veel is. Na enig proberen heb ik de ideale manier gevonden om zelf precies de juiste hoeveelheid kokosmelk te maken van geraspte kokos. Als ik wist dat het zo eenvoudig was en zo voordelig, had ik dat waarschijnlijk al veel eerder toegepast. Kijk zelf maar….

Ingrediënten: (voor 200 ml)
35 gr geraspte kokos
225 ml kokend water

heel fijne zeef
fijne kaasdoek of vitrage

Bereiden: (circa 15 minuten)
Giet het kokende water op de geraspte kokos en laat dit 10 minuten staan. Zo koelt het water wat af. Roer af en toe even door.

Hang de kaasdoek in de fijne zeef en giet hier het kokosmengsel in. Draai voorzichtig de doek dicht en druk zoveel mogelijk vocht uit de kokos. Is het mengsel nog te heet, wacht dan gewoon nog iets langer.

De kokosmelk die je zo hebt gekregen is een homogeen mengsel met een aangename kokossmaak. Laat je deze melk afkoelen dan zal de melk zich splitsen en krijg je een laagje dikke kokosmelk bovenop en dunne kokosmelk onderin. Bij opwarmen wordt het weer gewoon homogeen.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.